Krydset, Bydelshus

:
maj 2018
Krydset, Bydelshus - storkøkken

Husets arkitektoniske hjerte er det centrale, cirkulære storkøkken, der er blevet beklædt med lyse trælister, og som derfor fremstår med en imødekommende og varm stoflighed.

Krydset, Bydelshus - glaspartier

Store glaspartier mellem de forskellige institutioner og rum skaber transparens og giver mulighed for nye fællesskaber.

Krydset, Bydelshus - luftfoto

Med bløde udskæringer fra alle fire verdenshjørner trækker bygningen sig sammen i et kryds – et arkitektonisk greb, som betyder, at alle husets afdelinger mødes i et centralt rum.

Krydset, Bydelshus - facade

Den ydre facade står med en svævende lethed i galvaniseret stål og tegl.

previous next

Krydset giver en arkitektonisk krammer

Det nye bydelshus på Stengårdsvej i Esbjerg, også kaldet Krydset, vil med bedre arkitektur bidrage til løft af udsat boligområde i Esbjerg

Byggefakta

Krydset
Stengårdsvej 315-319
6705 Esbjerg Ø
Danmark

Bygherre:
Boligforeningen Ungdomsbo
Bygherrerådgiver:
ATRA arkitekter a/s
Arkitekt:
Rambøll – Arkitektur & Byudvikling
Totalentreprenør:
NemByg A/S
Ingeniør:
D.A.I. Arkitekter Ingeniører A/S
Areal:
3000 kvm.
Byggesum: 
42 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2016 - december 2017

Krydset rækker sine arkitektonisk favnende arme ud midt i et socialt belastet kvarter i udkanten af Esbjerg. Stengårdsvej, der er landet på statens ghettoliste med alt, hvad det indebærer af sociale og politiske udfordringer, har således fået et nyt centralt samlingspunkt med faciliteter, der skal samle beboerne og skabe en ny fællesskabsfølelse.

Huset byder på en stribe praktiske funktioner så som børnehave, vuggestue, ungdomsklub, nærpoliti, storkøkken og træningslokaler. Samtidig er der blevet plads til medarbejdere fra Esbjerg Kommunes Bydelsprojekt 3i1, udlejning af et kontor til Realdania, en base til Ungdomsbo med bl.a. viceværtsfunktion, samt et stort konference-multirum, som har flere funktionsmuligheder.

Møder på tværs

– Tanken med huset er at give områdets beboere et sted, hvor de kan mødes på tværs af alder, køn, etnicitet og social position. Krydset er tænkt som en uformel ramme for aktiviteter og samvær – et sted, hvor man får en mulighed for at definere et nyt ”vi”, forklarer Flemming Agerskov Christensen, der har været Ungdomsbos projektansvarlige, og som har været med til at inddrage de mange forskellige brugergrupper i udformningen af projektet.

– Der har fra starten været et pædagogisk sigte med huset, hvilket har haft en stor betydning for selve arkitekturens udformning. Et væsentligt krav har bl.a. været transparens og åbenhed, fortæller Flemming Agerskov Christensen.

Opgaven med at skabe rammer, der understøtter fællesskabet, blev lagt i hænderne på Rambøll – Arkitektur & Byudvikling, som vandt projektkonkurrencen sammen med totalentreprenør Nem Byg Tjæreborg A/S.

– En central del af projektet har været at udvikle og understøtte forskellige former for sociale fællesskaber. Det har vi forsøgt at gøre ved at samle alle husets afdelinger under ét tag og knytte dem tæt op af et fælles rum, hvor alle kan dele de mangfoldige muligheder, huset byder på, fortæller arkitekt Per Damgaard-Sørensen fra Rambøll Arkitekter.

– Vi har ud fra et socialt bæredygtighedsaspekt forsøgt at skabe et hus og et miljø, der understøtter fællesskaber med venner, naboer og kolleger. Helt enkelt fordi vi tror det er vigtigt, at man allerede fra det første år i vuggestuen får skabt en tryghed og en nærhed til de mennesker, som man skal dele sin hverdag med op igennem børnehave, skole, ungdomsklub og senere voksenlivet, forklarer Per Damgaard-Sørensen, der mener, at den tætte daglige kontakt er med til at nedbryde grænser og fordomme.

– Det, at der bliver skabt gode relationer til husets mange offentlige ansigter, hvad enten det drejer sig om pædagogisk personale, klubmedarbejdere eller politi, kan vise sig at have en enorm positiv effekt – ikke blot for de børn og unge, der bruger huset, men også for lokalområdet som helhed, udtaler Per Damgaard-Sørensen.

Arkitektonisk greb

Krydset er en etplansbygning. Arkitektonisk er der i udgangspunktet tale om et rektangel med fire bløde indsnit, som skaber et skråtstillet kryds. Indsnittene, der resulterer i et organisk hus, som rækker ud og byder indenfor, har også en praktisk funktion, idet de giver plads til indgangsparti, parkeringsplads, terrasse og legeplads. Bygningens fire arme mødes i et åbent centrum, hvor de nære udearealer bliver trukket ind i hjertet af huset. Der er tale om en transparent og favnende konstruktion, som rækker ud i fire verdenshjørner – et arkitektonisk greb, som giver optimale muligheder for fremtidige udvidelser.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 2

Bolig

Brøndbyparken

Med beboerne i centrum

Bolig

Havnehus 1

Hybel med udsigt

Plejecenter og genoptræning

Huset Nyvang

Plejehjemmet imiterer parcelhuset

Børneinstitution

Krydset, Bydelshus

Krydset giver en arkitektonisk krammer

Bolig

Købke Hus

Godt hus til alle

Bolig og butik

Latinergården

Moderne funkisboliger

Domicil

Linak Runde To

Sorte, runde vartegn i landskabet

Bolig

Mokkahusene

Lys til kaffen

Bolig

Poppelstykket

Et vartegn i Valby

Transportcenter

Postnord - Skandinavisk Transport Center

Godsterminal med spænd på 40 meter

Hospital

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatriens Louisiana

Bolig

Rahbek Hus I

Nyklassicisme 2018

Bolig

Skyttehusene I

Nyfortolkning af den klassiske københavner-karré

Bolig

Teglhusene

Kanalhuse og lejligheder i Sydhavnen