Lyngborghave
Lyngborghave 42-46
3460
Birkerød
Danmark
Man får næsten lyst til at synge ‘Se min kjole’, når øjnene falder på det nye børnehus Lyngborghave i Birkerød. Naturligvis set ud fra den vinkel, at kjolen i sangen kan have mange farver. Ligesom det nye børnehus er klædt i – både ude og inde – nærmest som en regnbue. Farverne er dog ikke kun for udtrykkets skyld - de er også orienteringspunkter for stedets brugere. Gavlenes farver gentages på en af væggene i de tilstødende gangarealer. Legenichernes farver genfindes i de bagvedliggende rum.
Børnehuset er opført i ét plan og skal rumme 150 børn i både vuggestuealder og børnehavealder. Her er fællesfaciliteter, servicearealer og legeplads, haveanlæg og parkering. Alene udearealet er på over 6.000 kvadratmeter til at boltre sig på. Det er så vidt muligt tilpasset brugernes ønsker, som har været inddraget i processen.
Huset er indrettet med projekt-rum i stedet for den traditionelle stue-inddeling, som man oftest ser i daginstitutioner.
Bygningens arkitektur er nærmest stjerneformet. Den er udformet som en skulpturel og rumlig enhed, tegnet af Domus Arkitekter A/S. Projektets hovedidé består i at samle alle institutionens forskellige funktioner under et og samme tag. Børnehuset er bygget med eget produktionskøkken, så huset også kan servicere andre institutioner i kommunen – altså levere mad ud af huset. Redskabs- og legetøjsskure samt kryberum er inkorporeret i hovedbygningen. Sammen med de skråt afskårne tagudhæng markerer de bygningens sekundære indgange.
Netop taget er markant anderledes og giver byggeriet et skulpturelt islæt. Der er nærmest tale om et taglandskab, som skaber både enhed og variation – udenfor såvel som indenfor. På særlige steder og i de store rum skubbes tagfladen op for at danne lyse og luftige rammer omkring børnenes leg og læring. Ovenlysvinduer og højt siddende vinduesbånd giver højde, luft og lys også til områder, der ligger inderst i bygningen.
- Taget har helt klart været en udfordring både logistisk og byggeteknisk grundet geometrien på de præfabrikerede tagelementer. De har varieret i udformningen grundet de mange vinkler og sammenskæringer i huset, fortæller administrerende direktør Ole Jepsen, Ole Jepsen A/S, der har været totalentreprenør på projektet.
Derudover har det været en udfordring at placere de tekniske installationer. Arkitekten ønskede nemlig ikke at benytte gangarealet til installationer, som man normalt gør, men at de forskellige loftshøjder blev holdt frie, så de kunne være med til at give en ønsket rumvirkning. I stedet er de tekniske installationer placeret parallelt med gangarealet i de sekundære rum.