Generationernes Hus
Bernhardt Jensens Boulevard 3
8000
Aarhus C
Danmark
Den første oktober 2020 flyttede beboerne ind i Generationernes Hus på Aarhus Ø. Aarhus Kommune har sammen med Brabrand Boligforening udviklet et nyt og spændende boligkoncept baseret på en vision om at skabe øget livskvalitet for en bred mangfoldighed af borgere gennem fællesskab på tværs af generationer.
Huset rummer 100 ældreboliger, 100 plejeboliger, 40 familieboliger, 40 ungdomsboliger, 24 boliger for mennesker med fysisk handicap og daginstitutioner med ni børnegrupper 0-6 år, samt en lang række fælles faciliteter – både til glæde for beboerne i huset og for besøgende fra nærmiljøet.
Med sine otte etager og over 27.000 etagekvadratmeter passer Generationernes hus sig ind i den tætte nye bydel af moderne højhuse på de bynære havnearealer.
Huset fremstår som en række af huse gennem spring i facaden, kontrastfulde materialevalg med beton, naturskifer og tegl på facaderne og individuelle facadekompositioner, der varierer i højden. Med opdelingen af facaden nedbrydes bygningens store volumen til den menneskelige skala, samtidig med at facadevariationen fortæller historien om et hus med mange identiteter.
Generationernes hus er opført i totalentreprise af Jørgen Friis Poulsen A/S. Erik Arkitekter A/S og Rum A/S, har været arkitekter på projektet. Erik arkitekter, som har stor erfaring i arbejdet med almene boliger og Rum, som er erfarne i arbejdet med institutioner, har suppleret hinanden godt med Sweco A/S som ingeniør og Kragh & Berglund A/S som landskabsarkitekt.
De forskellige boligformer er fordelt i otte enheder centreret som klynger omkring fire elevatorer.
De fire nederste etager, som indeholder fællesfaciliteter, hænger sammen med åbne trapper, som forskyder sig op igennem huset, så man på sin vej møder sine naboer.
Fra fjerde sal og op har huset en mere privat karakter med bofællesskaber og private boliger.
De 100 plejeboliger er delt op i syv bofællesskaber med henholdsvis 14 og 15 beboer i hver. De har adgang til deres egen altan og et fælles køkken- og opholdsrum, samt en privat tv-stue.
Derudover er der indrettet fire oldekoller, som er bofællesskaber for ældre. Her er der syv boliger om et fælles køkken. Der findes to bofællesskaber til handicappede med seks boliger i hver og to ungdomsfællesskaber, som rummer hver seks boliger. Desuden er der to familiebofællesskaber, som knytter fire familier om hvert køkken og fire bofællesskaber med syv boliger, hvor ældre, familier og unge er blandet.
I huset findes også en række boliger, som ikke er tilknyttet et bofællesskab. Disse naboskabsboliger ligger i 10 klynger, hvor hver klynge består af i alt fire-fem boliger. Naboskaberne er en blanding af familie-, ungdoms- og ældreboliger. Alle naboskabsboliger har adgang til husets fællesfaciliteter.
– Det helt unikke ved Generationernes Hus på Aarhus Ø er, at så mange forskellige mennesker og aldre bringes sammen i ét hus i en hverdag, hvor FÆLLESSKABER er omdrejningspunktet, udtaler arkitekt Morten Bluhm tegnestueleder/associeret partner ved Erik Arkitekter A/S.