Åhaven
Stationstorv 13
2665
Vallensbæk Strand
Danmark
Tekst: Torben Kastrup
En imødekommende allé af plataner går gennem Vallensbæks nye kvarter, Åhaven, der som navnet signalerer, ligger ved et vandløb, nærmere betegnet Store Vejle Å. Bebyggelsen består af hyggelige rækkehuse og et lejlighedskompleks, hvorfra der er udsigt ud over å og skov, og fra penthouselejlighederne på fjerde sal er der endda kig til Øresund, som blot ligger en lille kilometer væk.
Åhaven er bygget i gule teglsten med en trykket fuge, som giver en let kontrast til det hældende tag, der er dækket af sort tagpap. Det er et pænt ydre, som man bemærker, når man kører på Søndre Ringvej fra Vallensbæk mod Ishøj. Fra vejen ser man kun bebyggelsens etagehus, der er placeret, så det skærmer de lavere rækkehuse mod trafikstøjen fra den befærdede vej. Til gengæld har lejlighederne lyddæmpende vinduer med tre lag glas, som holder al støj ude. Og lejlighedernes store rummelige altaner vender mod den stille sydvestvendte side, hvor udsigten er grøn. Opgangene er enkle og smagfulde med sorte klinker på gulvet, og tager man trappen op, foregår det på trin af hvid terrazzo. Selve lejlighederne er funktionelle, og køberne har haft mulighed for selv at være med til at indrette dem. I kælderen har hver lejlighed et depot, desuden er der rum til barnevogne og cykler, men ingen indendørs bilparkering.
Åhavens rækkehuse er ikke placeret forskudt for hinanden, men ligger på strenge snorlige rækker. Og denne stramhed, som kendetegner husenes placering, genfindes i selve arkitekturen, der er præget af stringent enkelthed. Den eneste variation i husrækkerne er højdeforskellen mellem de mindre huse i to plan og de større i tre plan. Åhavens enkelthed minder om den upyntede stil, som kendes fra de gamle arbejderboliger i Kartoffelrækkerne i København. Men trods referencerne til tidligere tiders byggestil inden for rækkehuse, så er Åhaven ikke en idyllisk anakronisme, men har et moderne touch, hvilket har været vigtigt for arkitekt Peter Møller fra Hvidt & Mølgaard.
- Vi har brugt en del zink i byggeriet, fordi det giver husene et moderne nutidigt præg. Desuden er zink et traditionelt og gennemprøvet materiale, som holder længe uden vedligeholdelse og som patineres på en god og pæn måde, siger Peter Møller.
Der er brugt zink til at indramme de høje kvistvinduespartier, og materialet bidrager dermed til at skabe dybde og variation i facaderækkerne. Desuden er der brede zinkskorstene på tagryggen, hvorfra al ventilation sker. Ved at samle de forskellige ventilationskanaler, undgår man at perforere taget mere end et enkelt sted, og sikrer dermed et stærkere tag.
Todelte carporte adskiller rækkehusene fra hinanden på indgangssiden, mens bøgehække, som højest må være 140 cm høje, afgrænser husene på den sydlige terrasseside. Rækkehusenes indgange vender mod nord, men tagvinduer sikrer lyse og indbydende entreer. Store vinduer og et gennemlyst trappeparti midt i huset skaber i det hele taget lyse rum overalt. På øverste etage er der endda så højt til loftet, at der er plads til en hems, uden at det vil svække det lyse indtryk. Dørene, der er malet i den hvide farve RAL 9010, bidrager også til det lyse og venlige interiør. Det er Swedoor-Jutlandia i Sdr. Felding, som har leveret de cirka 950 døre af typen BD30/35dB til både rækkehusene og lejlighederne. I yderdørene er ekstra kraftigt sikkerhedsblik monteret, som gør det betydeligt vanskeligere for ubudne gæster at komme ind.