Brøndby Nord
Brøndby Nord Vej
2605
Brøndby
Danmark
Brøndby Nord er et boligområde vest for København fra sidste halvdel af 1960erne. Området består af tre højhuse på 16 etager og 14 fireetagers boligblokke.
Ved et storstilet projekt har to af højhusene og otte af de lave huse med i alt 800 boliger nu fået nye facader og indgangspartier samt renoverede badeværelser.
Projektet blev vundet i indbudt konkurrence af NOVA5 arkitekter as som totalrådgiver i samarbejde med ingeniørfirmaet NIRAS A/S og ThingBrandt Landskab (tidligere Thing & Wainø landskabsarkitekter as), mens entreprenøropgaven gik til Enemærke & Petersen A/S. Lejerbo står som forretningsfører for bygherren Brøndby Boligselskab, og projektet er medfinansieret af Landsbyggefonden.
De resterende syv huse i Brøndby Nord drives af et andet boligselskab, og er blevet renoveret ved en tidligere lejlighed.
Kay Fisker, der tidligere havde bygget højhuse i nærheden i Nygårdsparken, stod for byplanen for hele området mellem Roskildevej og jernbanen. Hans tegnestue fik til opgave at bygge Brøndby Nord til Arbejdernes Andels Boligselskab, der havde fået opgaven overdraget af Brøndby Kommune. Kay Fisker døde dog inden opførelsen gik i gang.
De tre højhuse og 14 lavhuse er opført i 1965-68 og er et meget rationelt byggeri, hvor alle bygningsdele er opdelt i moduler med ensartet højde og bredde. Afstanden mellem de enkelte bygninger var bestemt af byggekranernes rækkevidde, og de meget lange blokke, der dominerer den lave del af byggeriet, skyldes, at de simpelthen var billigere at bygge end f.eks. kortere bygninger, der ligger forskudt for hinanden.
- Den oprindelige byplan var meget mere fragmentarisk og nuanceret, men denne sidste etape er noget mekanisk med de her meget meget lange stokke, der bare synes at fortsætte i det uendelige, og under renoveringen fandt vi sågar rester af kransporene fra opførelsen, siger Jørgen Kreiner-Møller, der er partner i NOVA5 og projekteringsleder af renoveringsopgaven.
- Med vores projekt har byggeriet fået en helt anden klimaskærm og dermed lavere varmeregninger og minimal vedligeholdelse i fremtiden – der er virkelig tale om en bæredygtig renovering, fortæller Jørgen Kreiner-Møller.