Frederik 8.s Palæ

:
september 2010

Tronfølgerparret får bag palæet sin egen gårdhave, projekteret af GHB Landskabsarkitekter og udført af OK Grøn Anlæg: Græsplæne, garneret med fine blomstrende bede og ikke mindst gedigne belægninger af granit og tegl. I forårsmånederne blomstrer 3.500 hvide krokus og danner tilsammen et luftigt spejlbillede af Salys rytterstatue.

Farvesætningen i Frederik 8.s Palæ er dristig og i autentisk overensstemmelse med den skala, der blev anvendt i empirens palæ fra 1828. Dagens malerarbejde er udført af Malerhuset Steen Nielsen af 1938. Mættede farver danner eminent baggrund for palæpragten. Igennem hele palæet går det endvidere som et tema, at eksisterende inventar og overflader blandes med nye tilføjelser, men så dygtigt udført, at forskellen ikke ses. Det gælder f.eks. de helt nye, lakerede og forgyldte fyldingsdøre fra Vahle Døre & Vinduer.

Jönsson A/S løste opgaven med restaurering af palæets oprindelige fyr- og egetræsvinduer. Det kostede langt over 20.000 mandtimer og 3.000 timer ved maskinerne hjemme på værkstedet. Afsluttende blev Jönsson betroet specificeret, håndværkskrævende snedkerarbejde i interiøret.

Alle tage på Frederik 8.s Palæ er renoveret i Enemærke & Petersens entreprise. Arbejdet er udført med 20.000 tagsten fra Monier. Tagstenen er sort og engoberet af typen Dantegl, der fremstilles på Voldstrup Teglværk, et af de 150 i Monier-koncernen. (Foto: Monier).

I kælderens storkøkken, hvor alle måltider til tronfølgerparrets dagligdag og repræsentation skal fremstilles, er gulvet af en skridsikker Altro Safety vinyl, lagt af Em. Meyers Eftf. A/S. Gulventreprenøren stod samtidig for slibning af samtlige trægulve!

Palæets plankegulve er også en kombination af oprindelige fyrretræsplanker med en alder op til 254 år og nylagte fra Dinesen-Jels Savværk. Dinesen leverede planker i den flotteste sortering og i op til imponerende 14 m.s længde. Plankebredden er 25 cm. (Foto: Roberto Fortuna).

Den usædvanlige byggesag er på mange måder en pragtopvisning af håndværk. Det gælder også denne fine trappe fra CR Trapper med trin, balustre og håndlister i massivt asketræ. Trappen er belyst af multikunstneren Olafur Eliassons poetiske belysningsprojekt.

I kælderregionerne finder man teknikrum, men også palæets storkøkken har plads her. Etagen er – bortset fra køkkenet – belagt med en flot rød ølandssten, som rådgiverne fandt frem til efter betydelig assistance fra leverandøren Stenex.

previous next

Empire og wi-fi

I det renoverede Frederik 8.s Palæ til kronprinseparret Frederik og Mary fusionerer historien med ungdommen: Under empirens pragt ligger nutidens moderne familiebolig.

Byggefakta

Frederik 8.s Palæ
Amaliegade 18
1256 København K
Danmark

Bygherre:
Slots- og Ejendomsstyrelsen, Realdania
Arkitekt:
Erik Møller Arkitekter A/S, Arkitema Architects K/S, Erik Einar Holms Tegnestue A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S, Edouard Troelsgård Rådgivende Ingeniører A/S
Areal:
4800 kvm.
Byggesum: 
183 mio. kr.

I 1756 modtog baron Joachim von Brockdorff sit fine palæ i Frederiksstaden: 4.800 kvm af den ypperste luksus holdt i tidens tone. Arkitekten var Nicolai Eigtved. I sensommeren 2010 flytter et ungt par ind i palæet. Rammerne fremstår nyistandsatte og funklende efter gennemgribende renoveringsprojekter. Arkitekterne var Arkitema, Erik Einar Holms Tegnestue, Jens A. Baumann samt Erik Møller Arkitekter; beboerne kronprins Frederik og hans hustru kronprinsesse Mary.

Med dem og deres arvinger fyldtes stuerne med nye royale generationer i lige linje fra den kronprins Frederik, der siden blev til Grundlovskongen Frederik 7. Især to kongefamilier har præget Amalienborg-palæet: Kong Frederik 8. og dronning Louise, der residerede fra 1869-1926 og gav det brockdorffske palæ nyt navn, samt kong Frederik 9. og dronning Ingrid, der boede her fra 1936-2000. Hver generation har haft sine ambitioner og hensyn at tage. Resultatet var blevet, at palæets oprindelige projekt var forandret, ombygget og tilført nye tiders byggeskikke i en grad, så empirens interiør her i begyndelsen af det 3. årtusind fremstod sært forklædt i skiftende tiders skik og brug. Samtidig havde århundreders brug sat sine spor, så behovet for fornyelse trængte sig på. Synkroniseringen passede perfekt med, at den næste tronfølger havde fundet sin livsledsager, og den unge familie var boligsøgende.

Privat og domicil

I 2004 udviklede Slots- og Ejendomsstyrelsen et projekt i samarbejde med tre tegnestuer med ansvar for henholdsvis facader og tag, den historiske restaurering og for indretningen af de i alt 4.800 kvm. Med Kulturarvsstyrelsen som en tæt medspiller blev der i særlig grad taget hensyn til den oprindelige historie, som er et enestående smukt eksempel på empirens byggeri og indretning. Netop den var sløret efter et par århundreders slitage. Slots- og Ejendomsstyrelsen opstillede derfor som et vilkår, at palæets autentiske tone skulle eftersøges. Det er ikke mindst sket med en både dristig og varm farvesætning, der distinkt afviger fra modernismens hvidt dominerede transparens. Restaureringsprojektets tre malerfirmaer, anført af Malerhuset Steen Nielsen af 1938, førte penslen med limfarve efter gammel opskrift på vægge og lofter, hvor man atter bød empirens farveskala velkommen. Træværk blev behandlet med linoliekulører efter utallige farveprøver, og overalt blev de historiske værdier løftet med respekt. Et eksempel på det er også malerbehandlingen med mosfarve, en blanding af kridt og afkogt tang med mos, der udgør malingens bindemiddel.

Hvor stor en forskel, farvesætningen kan gøre, det kan man forvisse sig om i Frederik 8.s Palæ!   

Samtidig tog man i agt, at Frederik 8.s Palæ nu får en fremtid både som bolig for en ung familie og som ‘domicil’ for kronprinsens hof med deraf følgende krav til tidssvarende og effektive funktioner. Derfor kan man opleve en symbiose af klassisk autenticitet og en lydefrit integreret teknologi i form af hurtige netværk, IHC-automatik på lysstyringen og lavenergilyskilder i moderne lamper, ja, også i de 26 prismekroner af skiftende proveniens, hvor det har været muligt!

Tillidsarbejde

Den udvendige istandsættelse omfattede ikke mindst renovering af samtlige vinduer, et job, som entreprenøren Jönsson a/s tog sig af. Jönsson er en moderne entreprenørvirksomhed, som samtidig har speciel erfaring med de gamle håndværksfag. Den blev der brug for, da palæets 81 vinduer skulle restaureres.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 3

Domicil

Abena

Det store A i Aabenraa

Sport

Arena Midt

Udfordrende arena

Domicil

Dahl Advokatfirma

Advokater omkring et atrium

Plejecenter og genoptræning

Dronning Anne-Marie Centret

Nænsom opdatering af plejecenter

Domicil

Elro Energi

Elegante vinger til let glashus

Bolig

Frederik 8.s Palæ

Empire og wi-fi

Domicil

G4S

Minimalisme i rødt og hvidt

Plejecenter og genoptræning

Glarbjerghus

Brudte facader i gule sten

Bolig

Lærkehaven

Energivenlige familieboliger med kant

Pengeinstitut

Middelfart Sparekasse

Sparekasse i unik geometri

Skole

Sophienborgskolen

Ny skolebygning i baghaven

Ungdomsbolig

Teknisk Kollegium Horsens

Kollegieboliger i stram stil

Skole

Tradium Murerfagskolen

Eleverne murede med

Sport

ValHallen

Et valhalla for idrætslivet

Domicil

Widex

Widex er landet