Papirtårnet
Papirfabrikken 52
8600
Silkeborg
Danmark
Det Københavnske firma Aberdeen Standard Investments har bidraget med et nyt markant bygningsvolumen, som bryder byens skyline og tilfører Silkeborg fornyet opmærksomhed.
Med ønsket om at skabe civilisation og økonomisk fremgang, planlagde statsmagten tilbage i 1844, at etablere en handelsplads i det mørke Jylland.
Firmaet Drewsen & Sønner på Strandmøllen nord for København ønskede at udbygge sin position inden for papirindustrien og fik i foråret 1844 retten til at anlægge en stor og moderne papirfabrik.
Grundet Gudenåens vandmængde og kraft, faldt valget på Silkeborg, som dengang var et øde område med ca. 30 indbyggere, en herregård, en vandmølle og nogle småhuse.
Øst for Gudenåen opførte man derfor i 1844 papirfabrikken og ved kongelig resolution etablerede man i 1846 Silkeborg Handelsplads vest for Gudenåen.
I forbindelse med anlæggelsen af Papirfabrikken midt i en udørk i det mørke Jylland, som på den tid var ét af Danmarks største industrianlæg, måtte man bygge arbejderboliger, etablere nyt teglværk, pilotere i den sumpede grund og sørge for brændsel. Man skabte herved et helt fabrikssamfund på stedet, og snart var der gang i udviklingen af Silkeborg by.
Siden opførelsen af papirfabrikken i 1844 har Silkeborg gennemgået en rivende udvikling. I dag er Silkeborg Danmarks 10. største kommune med omkring 100.000 borgere. Den engang så markante fabriksbygning, er nu blot en lille brik centralt placeret i en tæt og pulserende by.
Nyt liv i den gamle fabrik
I år 2000 lukkede Silkeborg Papirfabrik sin produktion, og i dag er fabrikken integreret i hjertet af Silkeborg, som en kreativ og spændende bydel. Det gamle fabriksanlæg danner ramme om et aktivt kulturmiljø med både boliger, uddannelsesinstitutioner, udstilling, biograf, caféer, restauranter og hotel. Flere af bygningerne er fredede og i forbindelse med transformationen af det gamle anlæg, har man fastholdt fortællingen om fabrikken, som sammen med moderne virksomheder og kulturinstitutioner skaber en unik atmosfære.
Papirtårnet er placeret i naturlig forlængelse af det historiske fabriksanlæg og rejser sig med sine 70 meter i højden som et pejlepunkt, der markerer byens oprindelse.
Papirtårnet er i dag Midtjyllands højeste hus. På husets øverste etage findes en fælles tagterrasse, hvorfra man kan nyde 360 graders panoramaudsigt over Silkeborg og Søhøjlandet.
Aastiderne Arkitekter – en del af Sweco Danmark A/S, som gennem de sidste 20 år har stået for omdannelsen af Papirfabrikken, og selv har til huse i den gamle Papirfabrik, varetager arkitektrådgivningen i forbindelse med projektet. ÅF Buildings Denmark Herning varetager ingeniørrådgivningen, og byggearbejdet udføres som hovedentreprise af KPC Herning A/S.
Tårnet, som udgør 11.380 kvm, strækker sig i højden med 23 etager. Huset rummer 87 eksklusive liebhaverboliger i en bred vifte af boligtyper fra to-fem. Størrelserne varierer fra 81-234 kvm og koster fra 2.400.000 kr. til 14.995.000 kr.
I stueplan er der etableret 1000 kvm erhverv i sammenhæng med en nyetableret, solfyldt plads, som orienterer sig mod åen og det liv, som allerede kendetegner området.
Højteknologisk parkeringskælder