Solbærparken
Lise Ringheims Vej 1
2500
Valby
Danmark
Som et smukt eksempel på sandwichelementbyggeri ligger Solbærparken som en del af Valby Have. Her møder gamle bygninger nye bygninger med både etagebyggeri og rækkehuse.
Solbærparken er et forskudt etagebyggeri, der danner en hestesko, hvor bunden af hesteskoen er et niveau lavere end dens to lige lange længder. For enden af hesteskoen skal opføres en kontorbygning, så hele Solbærparken danner en karré. Hele byggeriet er forbundet af en stor fælles tagterrasse og et stort fælles gårdareal. Derudover har alle 69 lejligheder altaner, bortset fra stueetagen, hvor man kan gå direkte ud på sit eget lille private stykke terrasse vendt ud mod gården.
Altanerne minder om svævende glaskuber på det stringente byggeri. Her er brugt matteret glas til forskel for glasværnet på tagterrassen, som er gennemsigtigt. Altanerne er placeret i forhold til solen, og det betyder, at nogle har udsigt til det fælles gårdareal, mens andre har udsigt til et p-hus.
Altanerne, der er udført i stål og glas, er en standardaltan tilpasset Solbærparken og leveret af HB Trapper & Stål A/S, der også har leveret udvendig værn til kældernedgangene.
Lejlighedskomplekset er bygget i sandwichelementer i beton med ilagte teglskaller, leveret af SHT A/S. Virksomheden har leveret 3.000 kvm elementer med en Randerstegl RT 522 (Alexandria), som er sort blødstrøgen med gråt spil, der passer fint i harmoni med de omkringliggende beboelser i henholdsvis Kirsebærparken og Brombærparken. Elementerne er med 175 mm hård Rockwool elementbatts. Alle nødvendige eldåser, udluftningsventiler samt ophængningsbeslag til altaner er istøbte hjemmefra.
- Fordelen er, at man kan lave et hus som et rent montagehus. Det gør, at man kan rejse et helt hus op på ganske kort tid, forklarer arkitekt Henning Svendsen fra arkitektfirmaet Arkitema, der har tegnet byggeriet.
En råhvid aluminiumsprofil ligger som en fin lysstribe imellem hver etage og understreger og adskiller hver etage hele vejen rundt.
- Når man bygger på denne måde med sandwichelementer, så opstår der nogle meget synlige vandrette og lodrette fuger. Ved at montere en aluminiumsprofil hele vejen rundt, skjuler man fugen, der ellers vil afsløre, at det ikke er murværk, som vi ellers kender det, siger Henning Svendsen.
De lodrette fuger er skjult ved at placere vinduerne her. Vinduesprofilerne er holdt i samme farve som aluminiumsprofilen.
- Aluminiumsprofilen giver naturligvis også et udtryk til facaden, der bryder, så det er bestemt også et arkitektonisk valg, siger Henning Svendsen.
Udfordringen i byggeriet har ifølge Henning Svendsen netop været at tilføre Solbærparken kvalitet på trods af, at det er et montagebyggeri.
- Det handler om at få huset til at se fornuftigt ud og udnytte de vilkår og ikke mindst krav i forhold til lokalplaner og regler. Og det synes vi, er lykkedes ganske godt, siger Henning Svendsen.
Det stringente byggeri og de lige linjer afspejler sig overalt i og omkring byggeriet. På fortove og i gården følger linjerne ved hjælp af Betonklinker M23 i normal sort samt kantsten i Modulserien – også i sort. Derudover er der brugt Bygholm Sten på kørearealet – det hele leveret af IBF Betonvarer A/S.
I de lyse opgange er der atter fokuseret på de skarpe linjer, bl.a. med et klassisk, stringent og ikke mindst let postkasseanlæg i stål, som er leveret af Me-Fa A/S.