Staarupvej Boligbyggeri

:
oktober 2012

Boligbebyggelsen på Starupvej i Malling er flot indpasset i stationsby-skalaen, men taler også sit eget sprog med anderledes tegl og lameller på vejfacaden.

De tre længer er placeret i en tilpas afstand til at danne et fælles miljø med grønne omgivelser og central parkering. Arkitektfirmaet Ole Dreyer A/S har tegnet bebyggelsen.

Arkitekturen er enkel og skarp, men fint blødt op af indgangspartier og andre elementer på facaden. Poul Pedersen A/S har været totalentreprenører og stået for det flotte murearbejde.

previous next

Kant på indpassede boliger

Beder-Malling boligforenings nyeste afdeling i Malling er smukt indpasset i gademiljøet og nyder godt af grundens store træer

Byggefakta

Staarupvej Boligbyggeri
Starupvej 10-12
8340 Malling
Danmark

Bygherre:
DOMI administration
Bygherrerådgiver:
Arkitektfirmaet Ole Dreyer A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Ole Dreyer A/S
Totalentreprenør:
Poul Pedersen A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
1750 kvm.
Byggesum: 
19 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2010 - december 2011

Om hjørnet ligger SuperBrugsen, kirken og stationen. Malling er en traditionel stationsby mellem Aarhus og Odder, og det i sig selv kan være en kvalitet. Husene ligger med en vis afstand og med en vis højde og helst med røde teglsten.

En homogenitet der nemt kan forsvinde og derved en del af byens identitet. På en stor, tom grund midt i Malling har Domi administration, som Beder-Malling boligforening hører under, opført i alt 20 boliger i tre længer med to etager. Arkitekt Ole Dreyer hos Arkitektfirmaet Ole Dreyer A/S i Aarhus fortæller, at tilpasningen til stedets kvaliteter, ikke mindst grundend store træer, sammen med lokalplanen satte klare grænser for udformningen af boligerne.

Bevaret bybillede

De omkringliggende bygninger er fine rødstensboliger med sadeltag og harmoniske proportioner. De nye boliger på Starupvej skulle naturligvis ikke kopiere ‘stationsbyarkitekturen’, men indpasse sig i skala og materialer. De tre længer med boliger er relativt smalle og med sadeltag, men dog ikke i røde tegl ... Derved er de på én gang succesfuldt indpasset og fremstår som moderne boliger. Den ene længe er placeret parallelt med gaden og bidrager dermed direkte til det samlede bybillede. De to øvrige længer er placeret forskudt bagved og giver tilsammen et fint miljø med en fælles gård til parkering og med små stier, der samler bebyggelsen. De store træer ned mod banen er bevaret og giver en fornemmelse af, at bebyggelsen altid har stået der. Beboerne i stueetagen har små haver, der hurtigt er blevet beplantet og indrettet, hvilket naturligvis også bidrager til det fælles miljø på Starupvej.

Plads til kontraster

Bebyggelsen er organiseret således, at de fleste boliger har adgang fra en opgang, dog med undtagelser for de stramme byggefelter var en udfordring for fordelingen af boligerne, der enten er to, tre eller fire-værelses. Indgangspartiet er understreget med et elegant vindfang, der giver ly og læ og samtidigt bryder teglfacadens flade. Alle vinduespartier mod indgangssiden (cirka nordøst) er høje og slanke, hvor mange enten er en fransk altan eller har fine lameller i mahogni. Derved løses der stamme udtryk op med nogle kontrasterende elementer. På modsatte facade er vinduespartierne primært samlet i større felter, hvor havedøren indgår. Her er skabt en fin dynamik mellem vinduespartierne i stueetagen og førstesalen. Teglfacaden giver boligerne en fin helhed og er tilpas anderledes end naboernes røde sten. Taget er belagt med skifer. Arkitektfirmaet Ole Dreyer A/S har tydeligvis tilstræbt at indpasse boligerne, men er også lykkedes med at skabe et mere moderne og skarpt udtryk.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Bistrupvang

Stilfuldt plejecenter med sprøde detaljer

Sport

Dybbøl-Hallen

Sportshal på de gamle skanser

Bolig

Emiliedalen

Variationer over hvide boliger med glas og zink

Uddannelsescenter

Handelshøjskolen Aarhus

Transparent multirum i stram teglskal

Domicil

Krifa Aarhus

Blikfang til svungne facadebånd

Bolig

Lyngby Søpark

Langtidsholdbare boligblokke i Lyngby

Kulturcenter

Magion

Magien slippes løs i Grindsted

Bolig

Seminariebyen

Sammensat seminarieby

Skole

Skolen på Bülowsvej

Det magiske kvadrat

Bolig

Staarupvej Boligbyggeri

Kant på indpassede boliger

Sport

Stevnsbadet

I pagt med særegen natur

Bolig

Søtoften

Passivhuse med dobbelt ankomst