Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45

:
november 2018
Tårnfalkebakken - fælleshuset

Fælleshuset ligger centralt i bebyggelsen og lige ud til den anlagte regnvandssø. Beboerne er flyttet ind, og fælleshuset er netop taget i brug.

Tårnfalkebakken - gårdmiljø

Ud over fælleshuset består bygningskomplekset af otte bygninger, placeret forholdsvist tæt på grunden og i lidt varierende vinkler.

Tårnfalkebakken - altaner

Den lave og kompakte bebyggelse præges af stor variation i udformning og materialer.

previous next

Intim boligenklave i varieret skala

Tårnfalkebakken i Skanderborg er udsprunget af en ambition om en bebyggelse med variation i både facadeudtryk, materialevalg og boligstørrelser

Byggefakta

Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45
Tårnfalkevej
8660 Skanderborg
Danmark

Bygherre:
Skanderborg Andelsboligforening
Bygherrerådgiver:
Frost Larsen A/S, Orbicon A/S
Arkitekt:
P+P arkitekter a/s
Totalentreprenør:
JCN A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Andre aktører:
Møller & Grønborg, NHH A/S
Areal:
8400 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2017 - september 2018

Når græsser og vandplanter begynder at gro frem i grøfterne, og de plantede træer vokser op, kommer det nyopførte boligkvarter i Anebjerg til at indgå i en smuk helhed rundt om en lille sø og i samspil med den grønne nabo, Anebjergskoven. Fra skitse til gennemført projekt er de oprindelige intentioner trådt godt igennem som en rød tråd, hvor totalentreprenøren har været tro mod projektet.

Byggelinjer og regnvandshåndtering

Det startede med, at Arkitektfirmaet Frost Larsen A/S vandt idékonkurrencen i foråret 2016. Arkitekt MAA Maj Britt Due Schmidt fortæller om projektets forløb:

– I idékonkurrencen havde bygherren, Skanderborg Andelsboligforening, ambitioner om at etablere almene boliger i forskellig størrelse, i en ny bebyggelse med visuel variation i facadeudtryk og valg af materialer.

– Sideløbende blev lokalplanen gjort færdig, hvor kommunen har en kvalitetsplan for området Anebjerg. Blandt andet stiller de en række krav til byggelinjer, materialer og håndtering af regnvand, og dette har f.eks. udmøntet sig i en smuk lille sø ved det fælleshus, som hører til projektet. I den idylliske lille sø opsamles regnvand ligesom i de grøfter, der er etableret med broer mellem boligerne. Alt i alt en visuelt spændende sammensætning, som både er fornuftig og giver områdets beboere og gæster en rigtig god oplevelse, lyder det fra Maj Britt Due Schmidt fra Arkitektfirmaet Frost Larsen, som fortsætter:

– Vi udarbejdede totalentrepriseudbud, som blev vundet af JCN Bolig i december 2016. JCN’s rådgiverteam består af P+P Arkitekter A/S, Niras og Møller & Grønborg Landskabsarkitekter. Efter udbud fortsatte Arkitektfirmaet Frost Larsen A/S som bygherrerådgiver på sagen, og i maj måned 2017 startede byggepladsen op. Beboerne er flyttet ind i fire etaper henover sommeren 2018.

Aktive udearealer og fælleshus

– Som bygherrerådgiver er jeg meget glad for projektet, fastslår Arkitekt Maj Britt Due Schmidt.

– Jeg synes bestemt, at bygherren har fået meget hus for pengene, og beboerne får gode boliger med ideelle udearealer, altaner, tagterrasser, fælleshus, legeplads og mange hyggelige og indbydende nicher til ophold, rekreation og samvær. Her er stier, og man ligger lige op ad Anebjergskoven, så her er rige muligheder for at få frisk luft og komme ud at røre sig.

– Samarbejdet med SAB, Skanderborg Andelsboligforening, samt med totalentreprenøren JCN Bolig, har været åbent og konstruktivt, og der blev løbende i processen afholdt evalueringsmøder for at sikre, at samarbejdet var på rette kurs, siger Maj Britt Due Schmidt og indskyder:

– Totalentreprenøren har været meget tro mod oplægget, og det er helt tydeligt at se intentionerne fra første skitse i det endelige resultat, som er blevet meget vellykket.

Arkitektfirmaet Frost Larsen beskriver det nyopførte boligkvarter som en ny, flot byport mellem Stilling og Skanderborg by og fremhæver boligernes attraktive udsigt over landskabet i området. Det er et område, som er udlagt som LAR, Lokal Afledning af Regnvand, og derfor har netop regnvandet fået stor betydning for den måde, man har disponeret boligområdet på.

Inde i selve bebyggelsen er skabt en oase af vand med oplevelser for sanserne, forklarer Maj Britt Due Schmidt:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 5

Hospital

Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

Psykiatribyggeri med kreativ sikring

Produktionsanlæg

AKM

Kartoffelmelsfabrik får nyt og massivt anlæg

Forsyningsanlæg

Amager Bakke

Monument, forbrændingsanlæg og skibakke

Bolig

Cimbria Parken

Stål-innovation i Aabenraa

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Sjælland

Total makeover af Erhvervsakademi Sjælland

Skole

Europaskolen

Murstenens tale

Lager

Fællesmagasin Taastrup

Skatkammer i beton

Forsyningsanlæg

Nature Energy Korskro

Måske landets smukkeste biogasanlæg

Bolig

Odinsgaard

Bydelsløftende punkthuse ved ikonisk kirke

Parkeringshus

P-hus Sortebrødre Plads

P-hus i Roskilde klædt i Sortebrødrenes kappe

Hotel og konference

Scandic Hotel, Kødbyen

Hvid modernisme i kødbyen

Bolig

Skovkvarteret etape 1

Københavns grønneste boligkvarter

Bolig

Strandparken

Strandboliger med gårdstrand

Bolig

Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45

Intim boligenklave i varieret skala