EnergiMidt

:
december 2010

EnergiMidt er et fint vartegn for integreret energidesign, hvor solceller og materialevalg giver en spændende arkitektur.

Fra indgangsniveauet kan man se op i det panoptiske rum og ind på etagerne. Det skrå ‘glasrum’ har en skorstenseffekt som en del af husets naturlige ventilation, men giver også lys ned midt i bygningen.

Det centrale ovenlyste, panoptiske rum – her øverste etage – opdeler de åbne kontorområder, men giver samtidig en god visuel kontakt på tværs af etagen. Der er små glaslemme, der åbnes automatisk, når overskydende varm luft skal ledes ovenud.

De udvendige skodder lukker effektivt solen og varmen ude, uden at lukke al lyset ude. Man kan også se ud igennem solcelle-skodderne.

Kantinen ligger på nederste etage mod syd. De mange indbyggede solceller giver både skygge og et levende mønster til det store rum.

Sydfacaden er en glas-/alufacade med forskellige typer solceller indbygget i facaden, i glasset på nederste etage og i skodderne. FP Alu-Glas A/S har leveret og monteret den flotte facade.

previous next

Klædt i dynamisk solcellearkitektur

EnergiMidt i Silkeborg har udvidet med en ny bygning, der sparer energi, så det er til at få øje på

Byggefakta

EnergiMidt A/S
Tietgensvej 2-4
8600 Silkeborg
Danmark

Bygherre:
EnergiMidt A/S
Totalrådgiver:
Årstiderne Arkitekter A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
4000 kvm.
Byggesum: 
83 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2009 - maj 2010

EnergiMidt er et forsyningsselskab, der rådgiver om energi og særligt om solceller, hvorfor deres nye bygning måtte leve op til alle standarder og samtidig være et show­room for kunderne. Energiforbruget i huset måler man meget ihærdigt på efter indflytningen i sommer, og det ser rigtig godt ud, fortæller Gitte Thybo fra EnergiMidt.

Det nye kontorhus har ikke bare formået at bringe energiforbruget ned på (beregnet) 47,6 kWh/kvm pr. år svarende til lovkravet i 2015, det har også forbilledligt formået at integrere bl.a. solcellerne i arkitekturen. Indeklimaet er vigtigt for medarbejderne, men også energiregnskabet, og derfor er der arbejdet med naturlig ventilation. Bygningen har også mulighed for at komme af med varm luft via et langstrakt panoptisk rum, der samtidig giver dagslys og transparens i huset.

Fyrtårn

EnergiMidt har flere bygninger omkring det nye kontorhus, men den nye bygning rager op og fungerer i dag som firmaets fyrtårn med sin stramme arkitektur og flimrende solcellefacade mod syd. Huset er kompakt i sin form, hvilket ‘holder på varmen’, men er også med til at give huset en klar identitet. Det er på husets langside mod syd, at solcellerne primært er placeret. I bevægelige skodder, der giver god skygge på kontorerne, er der indarbejdet tyndfilmsolcellemoduler. I stueetagen er der anvendt mere traditionelle solceller i cirka halvdelen af glasarealet. På østfacaden og delvist på vestfacaden er der også anvendt solfilm.

Husets nordfacade har ikke problemer med generende sol og overophedning, så her er der arbejdet med store glaspartier i en kobberklædt boks på facaden. Kobber er sammen med glas et gennemgående materiale på facaderne, men der er også anvendt skærmtegl, som giver bygningen et slægtskab med nabobygningerne. Energibesparelse er gjort til en dyd i projektet, og særligt de bevægelige solcelle-skodder bidrager som et æstetisk og levende element på facaden. Af andre væsentlige energihensyn er fokus på lavenergiruder, isolering og minimering af kuldebroer.

Fremtidssikret hus

Mens bygningens udtryk udefra er sammensat af forskellige materialer og elementer, er det indvendige udtryk langt mere enkelt. Indgangsetagen er primært kantine og møderum i et åbent plan, mens de tre overliggende etager er struktureret omkring det centrale panoptiske rum. Rummets væsentligste funktion er en skorstenseffekt – det kan trække varm luft ovenud af bygningen. Men den umiddelbare oplevelse er, at masser af dagslys trækkes ned på alle etager, og med de skrå glasflader giver det en spejlende effekt, der gør hele konstruktionen skulpturel i sit udtryk. Atriet opdeler kontorområdet i en sydlig og nordlig del, men samtidig er der visuel kontakt på tværs af etagen. I gavlene er der samlet forskellige funktioner som mødelokaler, toiletter og trapper.

Årstiderne Arkitekter A/S har været totalrådgivere og haft den spændende opgave at bringe fornyelse ind i EnergiMidts byggeri og været med til at integrere utrolig meget teknologi i huset. Resultatet er et fremtidssikret kontorhus på mange måder. Ikke bare i forhold til energiforbruget, men også i kraft af en fleksibel indretning, og et meget velfungerende indeklima. Bygningen står nu som et flot og moderne vartegn for EnergiMidt, der også er på vej med fiberbredbåndsnet til landsdelen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 5

Domicil

C. Reinhardt

Hjertet i centrum

Forskningscenter

Center for Protein Research

Proteinforskning i fleksible rammer

Domicil

Danva

Domicil i vandets tegn

Sport

Ejby Aktivtetscenter

Fra bedaget hal til moderne aktivitetscenter

Domicil

EnergiMidt

Klædt i dynamisk solcellearkitektur

Domicil

Eurowind Energy

Vinddomicil med vinger

Skole

Frederiksborg Gymnasium & Hf

Kunsten rykker i nye lokaler

Domicil

Gentofte Skøjtehaller

Arkitektur i minusgrader

Sport

Jyske Bank Boxen

En venue, der vil noget

Skole

Kirkebakkeskolen

Når folk og rum følges ad

Kulturcenter

Kulturværftet

Kulturværftet har lagt til kaj

Domicil

Lemvigh-Müller

Eminencen i Herlev

Sport

Lyseng Idrætscenter

Rustik multihal med orange skær

Transportcenter

MAN Last & Bus

Tysk grundighed med dansk effektivitet

Bolig og kontor

MunkePorten

Facadekunst i Hillerød

Sport

Nordkraft, DGI

Fra rå industri til moderne idrætsmekka

Pengeinstitut

Nykredit Roskilde

Finanshus med højt til loftet

Hospital

OUH Patienthotel

Plads til patienterne

Kulturcenter

Skuespilhuset

Teatrets hus. Version 5