NRGi
Dusager 22
8200
Aarhus
Danmark
Navnet NRGi giver først mening, når det udtales. På samme måde skal det østjyske energiselskabs nye domicil sanses for at blive til et hus, man er helt tryg ved at vove sig ind i.
De skæve facader med flimrende mønster af tre- og firkantede plus- og minusfelter signalerer energi. Et hitech hurlumhejhus med en rødglødende betonkerne som symbolsk ramme om en innovativ organisation, der viser og deler sin viden. Teamet schmidt hammer lassen a/s, LB Consult A/S og Hoffmann A/S valgte at tro på den mest dristige løsning, som blev den, der vandt den prækvalificerede konkurrence i august 2005.
- Vi svarede på det, vi mente at kunne læse mellem linjerne i bygherrens oplæg: NRGi er en virksomhed i udvikling, og den ønskede at samle sin spredte afdelinger i en demokratisk, uhierarkisk og meget åben ramme. Da bygningen samtidig skulle ligge frit på et stort fladt areal, var det oplagt at udforme den som en skulptur med en så stærk symbolværdi, at skiltning næsten er overflødig, siger Mette Dalsgaard Hansen, schmidt, hammer & lassen. Hun har været sagsarkitekt på opgaven, efter at tegnestuens konkurrenceteam med partner Bjarne Hammer i spidsen slap den.
NRGi-huset ligger på Dusager parallelt med Randersvej i det hastigt ekspanderende Århus Nord. Her skiller forsyningsvirksomhedens hus sig som antydet ud fra kvarterets øvrige videntunge domiciler. Kommunen dikterede afstanden til hovedvejen og en maksimal bygningshøjde, der nødvendiggjorde en kombination af naturlig ventilation og mekanisk natkøling. På alle andre områder har arkitekt og ingeniør haft mulighed for at tænke energioptimale løsninger ind i den æstetiske udformning, sådan som der på forhånd var lagt op til i det byggeprogram, som bygherrerådgiveren Bascon A/S formulerede.
- Huset er drejet optimalt i forhold til de herskende vindretninger. Dets grundplan er et kvadrat, der er tiltet mod sydvest. Herved skabes en bevægelse i bygningen, men samtidig leverer den skrå facade en skyggeeffekt, som reducerer behovet for mekanisk køling i sommermånederne. Desuden har vi bevidst placeret de åbne storrumskontorer ud mod solsiden, fordi de bedre akkumulerer overskudsvarmen, siger Mette Dalsgaard Hansen.
Bascon formulerede opgaven i henhold til energisparekravene i det dengang gældende BR 95 med et tillæg til energirammen på minimum 25 pct. LB Consult valgte at projektere energibesparelsen efter det nye bygningsreglement, der trådte i kraft 1. april 2006. Talrige Bsim indeklimasimuleringer måtte gennemføres for at optimere løsningerne. Isoleringskravene er afstemt efter, at der er en omtrent 50/50 fordeling mellem glas og blændfelter i facaden.
- Det arkitektoniske og ingeniørmæssige samspil har resulteret i et fremtidsorienteret og energioptimalt domicil med stor fokus på indeklima, arbejdsmiljø og minimering af energiforbrug, sammenfatter LB Consults projektleder Nicolai Juul.
Det bevidst urolige facadeudtryk er monteret på en række betonpiller, og skygger bedre end en traditionel løsning med vinduesbånd. Puslespillet er udført af Marius Hansen Facader A/S i Hasselager med WICONA profiler og blændfelter fra Hydro Building Systems i Ebeltoft. Montøren tegnede på forhånd konstruktionen i 3D, men hjørneafslutningerne måtte tilpasses med håndskårne profiler for at sikre et ensartet udtryk.