Vejlands Allé
Vejlands Allé
2300
København
Danmark
Det er Henning Larsen Architects, der har tegnet kontordomicilet, der ligger på hjørnet af Vejlands Allé og Ørestad Boulevard med ret stor synlighed blandt omgivelserne, og ikke langt fra Fields og Bella Center.
Metroen ligger lige op til bygningen i 2. sals højde – på bygningens modsatte side ligger hovedindgangen, hvor parkeringsareal med 62 p-pladser placeres.
- Det har været vigtigt for os, at landskab og bygning med sin skala formidler overgangen mellem villabyen øst for projektet og storskalabygningerne på Ørestad Fælled. Derudover har det fra starten af projektet været en fælles vision for alle parter i projektet, at bygningen skulle medvirke til at skabe en port til Ørestaden her på Vejlands Alle, fortæller Anders Sælan, sagsarkitekt hos Henning Larsen Architects.
Bygningen lægger sig tilbage på matriklen mod Metroen og skaber derved plads på grunden til et landskab foran. På denne side af bygningen kommer hovedindgangen til at ligge, og foran flettes parkeringen ind i et landskab, der med sin kant og flader kommer til at virke som en samlende urban flade for hele matriklen med træer, prydgræsser og en spændende belysning.
- Vi vil med bygningen, pladsen og dens belysning skabe et nyt sted – et sted, der vil antage forskellige udtryk om dagen og efter mørkets frembrud. Det har fra starten været projektets ambition at tilføre Ørestaden en bygning med et facadeudtryk med relief, struktur og dybde. En struktur og dybde, der skal give bygningen karakter, siger Anders Sælan.
Facaderne er beklædt med naturskifer, og åbninger tilvejebringes som simple vinduesbånd, der ubrudt løber vandret rundt bygningens etager, forbi bygningens bærende struktur skaber gode dagslysforhold og udsigt inde i bygningens etager.
- I facaderne bliver disse vandrette vinduesbånd med små skift i højde til et relief i den store skala, og ved at arbejde med præcise og minimale materialeskift i bygningens facade, bliver naturskiferens rustikke stoflighed til den lille skalas artikulering af facadens dybde og karakter, fremhæver Anders Sælan.
Anvendelse af skifer er i hvert fald svær at komme uden om. Der er brugt i alt 40.000 skiferplader eller i alt 2.500 kvm skiferplader til beklædningen – leveret af Kongebro Natursten A/S.
- Den anvendte skifertype er Kongebro Rustik – en meget speciel skifer fra verdens største producent, spanske Cupa Group. Det er en skifer, der er lidt tykkere end normalt, for der er faktisk tale om en tagskifer, der er blevet leveret i en speciel facadesortering, da skifrene på facaden er mere eksponeret, end når de anvendes til tag, fortæller Erik Johansen, Kongebro Natursten A/S.
De anvendte skiferplader er 40 x 20 cm, fastgjort med skruer under et lille overlæg, der skaber en ventileret facadekonstruktion.
- Der er ikke så stor tradition for at bruge skifer til facadebeklædning i Danmark, det er først inden for de sidste 3-4 år, at der har været øget opmærksomhed omkring denne mulighed. Derimod har der i andre lande, som f.eks. Tyskland, Frankrig, Schweiz og Belgien, været tradition for at anvende naturskifer til facade, fortæller Erik Johansen.
Lemming & Eriksson Rådgivende Ingeniører var ingeniørrådgivere på byggeriet – og netop anvendelsen af skifer gav en anden vinkel på byggeriet: