Arla Innovation Centre
Agro Food Park 19
8200
Aarhus N
Danmark
Arla Foods nye Innovation Centre er placeret ved Agro Food Park i det nordlige Aarhus. Agro Food Park udgør en samling af virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, der beskæftiger sig med innovation inden for landbrug og fødevarer. Vækstcentret åbnede i 2009 og beskæftiger over 1.000 medarbejdere fra nær og fjern.
Flere af Arlas medarbejdere fra hovedkontoret i Viby J er flyttet til det nye Innovations Centre AIC, da de er beskæftiget med R & D. Arla Innovation Centre er et globalt centrum for Arlas innovation- og produktudvikling, og gæster og medarbejdere fra hele verden kommer til det imødekommende hus. Ud over Agro Food Park ligger det nye center tæt på Aarhus Universitetshospital og trafikalt tilgængeligt, særligt når Letbanen åbner senere på året.
Innovation spænder over mange ting for Arla. Her udvikles strategier, markedsføring, emballage og ikke mindst nye produkter til hele verden. Bygningen er sammensat af en kontordel, en laboratoriedel samt et forsøgsmejeri (pilot plant). Udefra signalerer bygningen klart de to vigtige funktioner: kontor/laboratorier samt mejeri. Kontordelen har store vinduespartier og tydelige markeringer af etagerne. Vinduer og kobberbeklædning er horisontalt orienteret. Mejeridelen er relativt lukket og fremstår mere industriel med en betonfacade, vinduerne er som store slidser, der bryder fladen. De to bygningsdele griber ind i hinanden og i fællesskab optager de terrænet i bygningen.
Rambølls arkitekter i Aarhus har været totalrådgivere og står dermed også bag designet af Arlas nyeste bygning. Forud for ibrugtagningen af bygningen har projektet været igennem en lang proces, og de første skitser blev tegnet i 2012.
Tegnestuen hed på det tidspunkt Sahl Arkitekter, der også står bag Arlas hovedsæde i Viby J, som stod færdigt i 2010. I 2016 blev Sahl Arkitekter opkøbt af Rambøll og repræsenterer nu Rambølls vestlige arkitektafdeling. Rambøll Danmark har desuden stået for alle ingeniørdisciplinerne. Projektet er udført i tæt samarbejde med Global Facilities/Arla Foods med Director Hardy Kjærgaard som ansvarlig.
Husets bærende idé har fra start taget udgangspunkt i sammenstillingen af minimejeriet og kontorbygningen. Her møder industribyggeri og administrationsbyggeri hinanden og danner ramme for mødet mellem forskeren og mejeristen. Det har derfor været en rød tråd gennem udviklingen af byggeriet, at der er en visuel kontakt mellem kontorbygningen og minimejeriet. Den industrielle bygning i beton er også synlig indenfor og minder således den besøgende om de to bygningskroppes forskelligartede funktioner.
I praksis har det været en udfordring at kombinere de meget komplekse funktioner, uden at det er gået ud over de arkitektoniske visioner og det almene arbejdsmiljø. Funktioner som mejeri, kontor og laboratorium kan meget nemt forstyrre eller “forurene” hinanden med støj, vibrationer, lugt og snavs. Da bygningen, ud over de nævnte funktioner, også skal rumme et stort antal besøgende, uden at disse forstyrrer mejeristernes og forskernes daglige arbejde, har rådgiverne haft en stor opgave i at eliminere diverse gener funktionerne imellem. Det er lykkedes ved at udforme en særdeles åben og transparent bygning til gavn for medarbejdernes samhørighed og dermed innovationsmiljøet.