Rigshospitalets Nordfløj
Frederik V’s Vej
2100
København Ø
Danmark
Rigshospitalets Nordfløj, der åbner sine 209 sengestuer og 33 operationsstuer i dette forår, illustrerer forbilledligt, hvordan arkitektur kan visualisere, materialisere og italesætte sin samtid. Klimabeskyttelse og bæredygtighed er dagens evangelier og derfor også i centrum sammen med krav om åbenhed, humanitet og tryghed. Et andet aktuelt fokus er wayfinding, som arkitekturen også understøtter: Seks længebygninger er anbragt på en base med to og tre etager og danner tre v’er, hvis indbyrdes placering gør, at smutveje forkorter ellers ulidelige distancer mellem hospitalets afdelinger – en kendt udfordring fra andre nyere hospitalskomplekser.
Samtidig danner de skråtstillede bygninger ramme om hyggelige gårdmiljøer – eller på moderne dansk, ”courtyards”!
Endelig – således som det umisforståeligt møder øjet – så er Rigshospitalet her i sin fjerde udgave et spejl af byggeriets best practice i vor tid: Det lette og lyse, det varierede og individualiserede præger værket. Det er det, man kan her i det 3. årtusinde. Og så er det også det, man gør.
Stilistisk er vi lysår væk fra den forrige udgaves brutalisme i centralkompleksets no-bullshit beton, begået af Jørgen Stærmose og Kaj Boeck-Hansen (1970); i generationerne forud er både Frederiks Hospital i Bredgade af datidens stjernearkitekter de Thurah og Eigtved (1757) og Martin Borch og Kristoffer Varmings Blegdamshospital fra 1910 interessant nok mere beslægtede med dette Riget IV.
Vor tids kroning af historien er nemlig en fortællende, poetisk iscenesættelse af de tre v’er med deres klimaregulerede lamelfacader og bæredygtige taggrønninger.
Nu skal man være varsom med at sætte etiketter på kunstneriske frembringelser, men efter generationer med en nøjsom og til sidst udsultet minimalisme, er det forfriskende at se, hvad arkitektur også kan i umagens navn.
Projektet er fostret i arkitektvirksomheden 3XN og Link Arkitektur (tidl. Aarhus Arkitekterne), der både har bidraget med kreative skitseprojekter til værket og derefter forestået opførelsen i rollen som totalrådgiver for en kreds af storentreprenører.
Om 3v-grundplanen har hentet inspiration hos Julius Cæcar og hans veni, vidi, vinci (jeg kom, så og sejrede), skal vi ikke føre bevis for her. Men man kan konstatere en besnærende og harmonisk friskhed i designet, som på den ene side er nytænkt, på den anden argumenterer pragmatisk for, hvorfor det hus ser netop sådan ud. Det er således ikke bare endnu et skulpturelt ego-monument, som her er realiseret, men et praktisk arbejdshus med faktiske sundhedsløsninger.
Fleksibilitet, logistik og robusthed er omdrejningspunkt for etablering af rammer, der også tilgodeser fremtidige behandlingsmæssige vilkår. Den hast, hvormed sundhedsteknologien udvikler sig, tilsiger, at det måske er det vigtigste i hospitalsarkitekturen 2020: At den ikke er forældet til næste år.
Den i alt 54.600 kvm store Nordfløj præsenterer sig med sin karakteristiske grundplan med fem udvendige atrier, der vil fungere både som behagelige opholdsområder og som orienteringspunkter. Endelig sikrer bygningens form, at Nordfløjen bliver præget af masser af dagslys og udsyn til Fælledparken.