Rigshospitalets Nordfløj

:
marts 2020
Rigshospitalets Nordfløj - sengestue

Rigshospitalets nye sengestuer blev indviet 14. januar 2020 med et besøg af dronning Margrethe: Varme farver og topmoderne indretning med bl.a. sanitet fra Laufen Nordic, der ses i baggrunden.

Rigshospitalets Nordfløj - badeværelse

Hver af de over 200 nye patientstuer har eget badeværelse med en størrelse, så en seng kan køres herud. Saniteten er leveret af Laufen Nordic A/S fra programmet Moderna R.

Rigshospitalets Nordfløj - karuseldør

Adgangssluserne til Nordfløjen er forsynet med en karruseldør fra den nyeste generation af Boon Edams program af Tourniket døre. Dørmiljøet indrammes af Forbo Coral Click måtter.

Rigshospitalets Nordfløj - gangbro

Den nye Nordfløjs 54.000 kvm forbindes med det eksisterende Rigshospital via en glasbeklædt gangbro, et infrastruktur-element, der også er kendt fra Niels Bohr Instituttets nybygning på Jagtvej.

Rigshospitalets Nordfløj - indgang

Adgangen til Nordfløjen sker gennem tre indgangsområder, der alle er forsynede med karruseldøre fra Boon Edam.

Rigshospitalets Nordfløj - facade

Rigshospitalets Nordfløj har en åben, transparent base, der bærer en række bygningsmoduler af vekslende højde og orientering. Facaderne er beklædt med sandsten i familie med travertin.

previous next

Riget IV

Rigshospitalets historiske udgaver er et studie i arkitekturens stilepoker og en illustration af, at også sundhedens huse spejler deres samtid

Byggefakta

Rigshospitalets Nordfløj
Frederik V’s Vej
2100 København Ø
Danmark

Bygherre:
Rigshospitalet
Bygherrerådgiver:
Mangor & Nagel A/S, Niras A/S, Sintef AS
Totalrådgiver:
Link arkitektur AB
Arkitekt:
3XN A/S, Creo Arkitekter A/S, White Arkitekter A/S, Link arkitektur AB
Ingeniør:
Sweco Danmark A/S, Grue & Hornstrup Rådg. Ing. A/S
Andre aktører:
Kristine Jensens Tegnestue, Laufen Nordic A/S
Areal:
54700 kvm.
P-anlæg:
22000
Byggesum: 
1.900 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2014 - Februar 2020

Rigshospitalets Nordfløj, der åbner sine 209 sengestuer og 33 operationsstuer i dette forår, illustrerer forbilledligt, hvordan arkitektur kan visualisere, materialisere og italesætte sin samtid. Klimabeskyttelse og bæredygtighed er dagens evangelier og derfor også i centrum sammen med krav om åbenhed, humanitet og tryghed. Et andet aktuelt fokus er wayfinding, som arkitekturen også understøtter: Seks længebygninger er anbragt på en base med to og tre etager og danner tre v’er, hvis indbyrdes placering gør, at smutveje forkorter ellers ulidelige distancer mellem hospitalets afdelinger – en kendt udfordring fra andre nyere hospitalskomplekser.

Samtidig danner de skråtstillede bygninger ramme om hyggelige gårdmiljøer – eller på moderne dansk, ”courtyards”!

Endelig – således som det umisforståeligt møder øjet – så er Rigshospitalet her i sin fjerde udgave et spejl af byggeriets best practice i vor tid: Det lette og lyse, det varierede og individualiserede præger værket. Det er det, man kan her i det 3. årtusinde. Og så er det også det, man gør.
Stilistisk er vi lysår væk fra den forrige udgaves brutalisme i centralkompleksets no-bullshit beton, begået af Jørgen Stærmose og Kaj Boeck-Hansen (1970); i generationerne forud er både Frederiks Hospital i Bredgade af datidens stjernearkitekter de Thurah og Eigtved (1757) og Martin Borch og Kristoffer Varmings Blegdamshospital fra 1910 interessant nok mere beslægtede med dette Riget IV.

Vor tids kroning af historien er nemlig en fortællende, poetisk iscenesættelse af de tre v’er med deres klimaregulerede lamelfacader og bæredygtige taggrønninger.

Nu skal man være varsom med at sætte etiketter på kunstneriske frembringelser, men efter generationer med en nøjsom og til sidst udsultet minimalisme, er det forfriskende at se, hvad arkitektur også kan i umagens navn.

Pragmatisk arkitektur

Projektet er fostret i arkitektvirksomheden 3XN og Link Arkitektur (tidl. Aarhus Arkitekterne), der både har bidraget med kreative skitseprojekter til værket og derefter forestået opførelsen i rollen som totalrådgiver for en kreds af storentreprenører.

Om 3v-grundplanen har hentet inspiration hos Julius Cæcar og hans veni, vidi, vinci (jeg kom, så og sejrede), skal vi ikke føre bevis for her. Men man kan konstatere en besnærende og harmonisk friskhed i designet, som på den ene side er nytænkt, på den anden argumenterer pragmatisk for, hvorfor det hus ser netop sådan ud. Det er således ikke bare endnu et skulpturelt ego-monument, som her er realiseret, men et praktisk arbejdshus med faktiske sundhedsløsninger.

Fleksibilitet, logistik og robusthed er omdrejningspunkt for etablering af rammer, der også tilgodeser fremtidige behandlingsmæssige vilkår. Den hast, hvormed sundhedsteknologien udvikler sig, tilsiger, at det måske er det vigtigste i hospitalsarkitekturen 2020: At den ikke er forældet til næste år.

Nedskaleret

Den i alt 54.600 kvm store Nordfløj præsenterer sig med sin karakteristiske grundplan med fem udvendige atrier, der vil fungere både som behagelige opholdsområder og som orienteringspunkter. Endelig sikrer bygningens form, at Nordfløjen bliver præget af masser af dagslys og udsyn til Fælledparken.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 1

Hospital

Akutsygehus Fase 2, Sygehus Sønderjylland

Fjerde gang er harmoniens gang for akutsygehus

Kontorhus

Boxit

Signaturbyggeri med et twist

Kontorhus

Cowi, Nobelparken

Cowi kontorkompleks afslutter Nobelparken

Bolig

Holbæk Fjordtårn

Mellem hav og by

Bolig

Karolinehaven

Det rolige element

Hospital

Kvinde-Barn Hus, Regionshospital Nordjylland

Timet og tilrettelagt sygehusbyggeri

Bolig

Magnolieholm

Holmgang

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Solhøj

Nybygget plejecenter skal give ældre et værdigt liv

Forlystelsescenter

Racehall CPH

Søjlefri gokartbane med Ferrari-rød indgang

Sport

Royal Stage

Fleksibel multihal med sovepladser på toppen

Bolig

Skademosen

Trærester bliver til boliger

Skole

Skolen i Bymidten

1800-tallet møder nutiden i skolebyggeri

Bolig

Skøjtehaven

Boliger bygger bro

Bolig

Østerlunden Byggefelt 1-4

Nyt liv til den gamle COOP-grund i Odense