Skattecenter Skive
Sdr. Boulevard 14
7800
Skive
Danmark
Signalværdien er svær at se bort fra, når skattevæsenet bestiller et byggeri til sig selv. Med skattestop og påholdenhed som politiske dogmer har regeringen behov for at vise borgerne, at det offentlige skam optræder både økonomisk og energibevidst.
Det er sådan, man skal se Skattecenter Skives nye domicilbyggeri. Med en kvadratmeterpris på 9.000 kr. kan ingen beskylde Skat for at smide om sig med de opkrævede midler. Samtidig er huset billigt i drift. Det var et ønske fra daværende skatteminister Kristian Jensen, at energibesparende tiltag skulle have topprioritet, og bygningen opfylder derfor kriterierne for Energiklasse 1.
Samtidig bor Skat til leje, uden af den grund at være havnet i en ghetto. Skatteministeriet ønskede selv at bo på denne attraktive grund ud mod hovedfærdselsåren Sdr. Boulevard syd for ådalen, der deler Limfjordsbyen i to. Investeringsselskabet og projektudvikleren Difko A/S i Holstebro købte gennem et ejendomsselskab konkursboet efter et metalstøberi. Det dengang nyetablerede skattecenter lejede sig midlertidigt ind i den daværende fabriksbygning og syntes godt om beliggenheden.
- Det tiltalte Skat, at de kunne få et nyt hus, som de ønskede det, inden for en given økonomisk ramme. Vi har forberedt 8-10 grunde på det tidligere fabriksareal til erhvervsbyggeri, som vi enten vil sælge som byggegrunde eller færdige projekter. Vi har solgt et af projekterne til FB Ejendomme, og Skats bygning er også til salg, hvis en investor melder sig på banen, siger teknisk chef Jørgen Bang, Difko Administration A/S.
Difko valgte DS Flexhal A/S i Hobro som totalentreprenør. Som underrådgiver har DS Flexhal haft KSH Arkitekt og Ingeniør ApS i Greve som arkitekt og ISC Rådgivende Ingeniører A/S som ingeniør på energi. Opgaven er løst i tæt samarbejde med brugerens rådgiver JJW Arkitekter A/S. DS Flexhal har selv projekteret konstruktioner og statik.
- Energiklasse 1 betyder, at bygningens energiforbrug skal holdes inden for 50 kWh pr. kvm/år. Det har vi opnået gennem en udstrakt grad af automation. Belysningen reguleres af såvel dagslysfølere som PIR-sensorer (= Passiv Infrarød Sensor, red.), der tænder lyset ved bevægelser i rummet. Det er lykkedes at bringe elforbruget til lys ned på 5-6 kWh pr. kvm/år, hvor det normalt ville ligge på ca. 8 kWh for et sådant kontorhus, siger projektleder Jacob Riis Sørensen, DS Flexhal A/S.
VAV-ventilationen aktiveres tilsvarende ved, at CO²-følere registrerer mængden af udåndingsluft i rummet. Jordvarmen og ventilationen styres af en CTS med mulighed for individuelle reguleringer.
- Ved Energiklasse 1 handler det mere om at holde varme ude af huset end at opvarme det. Taget er lagt med lys tagpap, som absorberer mindre varme end den traditionelle sorte. Vinduerne er med trelagsruder, som er store og går helt til gulv på nordsiden ud mod ankomst og p-arealet, mens der mod syd er små vinduer med en effektiv solafskærmning og en yderligere skyggevirkning fra et bælte af træer, fortæller Jacob Riis Sørensen.
Alufacader og træ-/aluvinduer i vinduesbånd er leveret og monteret af FP Aluglas A/S i Viborg, der som specialist i begge typer facader har kunnet påtage sig den samlede lukningsentreprise. Der er benyttet højisolerende trelagsglas isat FP Aluglas’ eget Paf-system. På sydfacaden er glasset solafskærmende. Indvendige døre og karme er leveret af Swedoor/Jeld-Wen i færdigmalet, hvid udgave.
En detalje ved varmesystemet springer i øjnene: