Jyske Bank, Silkeborg
Vestergade 8-16
8600
Silkeborg
Danmark
I samarbejde med Jyske Banks øvrige hovedadministration har Årstiderne Arkitekter som byens førende arkitektfirma igen leveret tegninger til et spændende og elegant hus. Et byggeri, der er som skruet ind på grunden, så proportionering og materialevalg harmonerer med den tætte by.
Byggeriet, der huser Jyske Banks it-udvikling, er indrettet som åbne kontorer og i det relativt dybe hus har det været en væsentlig opgave at give medarbejderne tilstrækkeligt med dagslys. Tegnestuen Årstiderne Arkitekter har brudt "massivet" op med et panoptisk trapperum, der trækker dagslys ind fra både gavle og ovenlys til alle etager. Også i facaden opleves dette mellemrum mellem det, der var første og anden etape, som en fin variation. Fra trapperummet er der indkig på alle etagerne og særlig spændende er udsigten til det 3 etager høje atrium med møderum i glas.
For Jyske Bank er gode arbejdsvilkår til medarbejderne ikke kun smuk arkitektur og oplevelser. Banken har været foregangsmænd i branchen i udviklingen af gode forhold for de ansatte. For at skabe et behageligt arbejdsklima har man forsynet alle solvendte kontorer med indvendige el-betjente miljøgardiner fra Jyllands Markisefabrik A/S. Gardinerne styres individuelt fra hver arbejdsplads efter den enkeltes behov, og rullerne er monteret skjult over loftet, så gardinerne hænger frit med en indsyet bundvægt. Den valgte dug har en åbenhedsfaktor på 4, hvilket betyder at dugen er perforeret med 4 % huller – det giver en effektiv afskærmning kombineret med et vist udsyn gennem dugen.
Hos Jyske Bank har man også en støjpolitik, der beskytter medarbejderne mod forstyrrende støj og dårlig akustik i det hele taget. Overalt er der anvendt akustiske lofter, bl.a. Ecophon-lofter med en klasse A-absorbtion, af typen Focus akustikloft. I atriet, hvor der er mange og store glasflader, arbejdede arkitekterne sammen med en akustiker om at få den rette efterklangstid i det store rum. Løsningen blev blandt andet perforerede træpaneler, der er placeret så de understreger atriets rummelighed i højden og dybden.
Møbleringen har været Jyske banks eget område. Også det felt mener banken har stor betydning for medarbejdernes trivsel og i øvrigt kundens oplevelse i en afdeling.
Overalt i det nye bankafsnit er der valgt en funktionel tæppeløsning fra ege contract. Ege har leveret et Soluflex edb-gulv, der er galvaniseret, således at tæppefliserne med magnetbagside nemt kan afmonteres og man derved let får adgang til edb-gulvet. Tæppet er Highline 1100 modular i en grå nuance.
Det funktionelle krav går igen i arbejdsbordene, som bl.a.er leveret af Duba-B8 A/S. I et samarbejde mellem Jyske Bank og Duba-B8 er udviklet en bordplade, der både er egnet til sammenstilling i grupper og ser lidt anderledes ud. De har fået navnet hjerteborde eller sommerfugleborde efter den symmetriske, organiske form.
Der er i projektet anvendt er helt nyt koncept for sikkerhedsbelysning, nemlig Sentara fra UniPoint A/S. Konceptet med decentralisering, simpel installation, nem udvidelsesmulighed, nem installation og stor brugerfrihed vidner om innovativ tænkning i både research- og udviklingsfase og sætter dermed nye standarder for hvordan et moderne sikkerhedsbelysningssystem opbygges.