Akaciegården
Skellet 25
2000
Frederiksberg
Danmark
Konkurrencen om det nye Akaciegården gik på renovering og modernisering af de eksisterende, utidssvarende bygninger, men vinderteamet med B. Nygaard Sørensen A/S som totalentreprenør, Force4 og Domus på arkitektsiden og Sweco som ingeniør bød i stedet ind med et nybyggeri til stort set samme pris, som en renovering ville koste.
Akaciegården, der er et af de største plejecentre på Frederiksberg, er kendt for at være langt fremme med at udvikle fremtidens ældrepleje – bl.a. tilrettelægges personalets daglige arbejde efter lean-princippet, så der kan afsættes mest mulig tid til pleje og samværet med beboerne.
I stedet for den oprindelige, langstrakte og svært udnyttelige bygning med lange gangearealer er den nye bygning disponeret som et kompakt trekløver, der giver nærhed og korte gåafstande for både personale og beboere. Stueetagen rummer fællesfunktioner og udadvendte funktioner, mens de fem øvre etager rummer de i alt 95 boliger med tilhørende servicefunktioner og fællesområder.
– Vi fandt hurtigt ud af, at vi ikke kunne nå særligt langt med de eksisterende bygninger i forhold til byggeprogrammet – især ikke i forhold til energikravene – ikke mindst på grund af de lave loftshøjder, fortæller projekteringsleder Mads Thorup fra arkitektfirmaet Force4.
– Husets plan er organiseret som et trekløver omkring et centralt atrium. Hvert “blad” har på etagerne seks til syv boliger fordelt omkring beboernes nære spise- og opholdsarealer, der ligger i umiddelbar tilknytning til personalefunktioner og servicerum. Gangene er trapezformede og med udposninger på gangforløbet, hvilket gør dem nemt møblerbare. De fem boligetager er grundlæggende ens, men fællesrummene kan indrettes og møbleres forskelligt på hver etage, med f.eks. poolbord, bibliotek eller systue, siger Mads Thorup.
– Det er vores grundholdning, at når man laver ældreboliger, så er det vigtigt at skabe et godt, men ikke nødvendigvis stort, privat område til beboerne, og områder til personalet under hensyntagen til, at alle funktionelle og arbejdsmiljømæssige krav selvfølgelig skal kunne opfyldes.
De kvadratmeter, vi får fra at komprimere boligerne lidt, giver vi så tilbage til fællesarealerne, for at beboerne kan få et bedre fællesskab og større udfoldelsesmuligheder, forklarer Mads Thorup.
Den skulpturelle trappe, der binder den centrale del af huset sammen vertikalt, er udformet og dimensioneret, så den samtidig kan fungere som træningsredskab for beboerne på alle etager.
Stueetagen er forbeholdt plejecentrets udadvendte og fælles funktioner. Lige ved hovedindgangen ligger kiosk, fodterapeut og frisør, der også er tilgængelig for udefrakommende kunder. Stuen rummer bl.a. også et stort produktionskøkken, café, terapi- og aktivitetsrum, gæsteboliger og kontorer og faciliteter for personalet. Et strøg, der går fra hovedindgangen og igennem bygningen, giver adgang til etagens forskellige områder. Trekløverstrukturen sikrer, at der overalt er dagslys og udsigt og god forbindelse til haven.
Fem mobilvægge centreret omkring caféen gør det muligt at inddele den i mindre områder til f.eks. mødeformål, mens en stor mobilvæg giver større fleksibilitet til terapi- og aktivitetsområdet. Fællesområdet på hver af de fem etager er også blevet forsynet med en mobilvæg. De i alt 11 mobilvægge er leveret og monteret af Deko Loft + Væg P/S. Væggene er beklædt med kraftig, hvid melamin og reducerer lyden med 48 dB.