Demenscenter Tornhøjhaven
Tornhøjvej 6
9220
Aalborg Øst
Danmark
Ved første øjekast forvirrer det nye byggeri på Tornhøjvej i Aalborg Øst. Den lave sektionsopdelte facade i gule teglsten fremstår indbydende, men der er tilsyneladende ingen vej ind. Byggeriet lukker sig om sig selv. Forklaringen skal findes i dets funktion. For her ligger Tornhøjhaven, Danmarks første demens-landsby.
Det viser sig naturligvis, at der er en vej ind. Den anviser projektleder Peter Bøcher Christiansen fra Dansk Boligbyg, der er totalentreprenør på byggeriet. Vi træder ind i et åbent gårdmiljø omrammet af beboernes boliger og med et stort dagcenter placeret midt på grunden. Her er der allerede åbnet en lille kiosk ud mod fællesområdet, så beboerne kan købe kaffe, brød og diverse fornødenheder. Ved siden af kiosken er der planer om at åbne en frisørsalon.
Beboernes vinterhaver og terrasser vender ligeledes ud mod det åbne gårdmiljø. Her er der anlagt små landskaber med bakker og stier. En brændestabel rejser sig, og midt i det hele står en hvid pavillon opført i træ. Man bliver lidt overrasket, for her er rigtig rart at være. En dejlig ro, helt afsondret fra verden udenfor. Begrebet demens-landsby er ikke bare et smart påfund. Det giver faktisk god mening, da Peter Bøcher Christiansen viser rundt. Vi nikker til et par af beboerne. Her går livet sin egen gang, og det føles ganske naturligt.
Dansk Boligbyg vandt opgaven i en totalentreprise-konkurrence på baggrund af et skitseprojekt udarbejdet af de to bygherrers rådgivere, fortæller Gert Gregersen, der er afdelingsleder i virksomheden.
– Det betød, at disponeringen og det arkitektoniske udtryk stort set var fastlagt i udbuddet. Hos Dansk Boligbyg overtog vi skitseprojektet og omsatte det til et bygbart projektgrundlag. Når udbuddet har den form, er vores handlefrihed naturligvis begrænset, men vi har haft mulighed for at finpudse detaljer og sætte et par fingeraftryk, siger han.
Dansk Boligbyg har som totalentreprenør stået for alt omkring opførelsen af byggeriet. Det har blandt andet omfattet gangstierne, de små haveanlæg, brændestablen og den lille hvide pavillon. Det fungerer som interiør i demens-landsbyen, hvor det giver daglige oplevelser og genkalder minder hos dens beboere.
– Vi har gjort meget ud af udearealerne, så de opleves som trygge og hjemlige. For en byggemand har det været spændende med et projekt, der er så meget anderledes, end det vi er vant til. Vi har skullet tage mange hensyn blandt andet til, hvordan demente reagerer på farver, lys og støj. Eg er et gennemgående tema i byggeriet både som træ og farve, fordi det er rart for demente. Det vækker minder, og det vækker følelser. Derfor har vi lagt et vinylgulv med egetræslook i dagcentret, forklarer Gert Gregersen.
Demenscenter Tornhøjhaven omfatter et dagcenter, 66 plejehjemsboliger og seks aflastningsboliger. Sidstnævnte er forbeholdt borgere, der befinder sig i faserne mellem hjem, sygehus og plejebolig. De kan også benyttes, hvis en ægtefælle til en hjemmeboende demensramt ønsker at blive aflastet i en periode.
De 66 plejehjemsboliger er placeret i punkthuse og opdelt i boenheder på 6 plus 6. Hertil er der knyttet et fælles køkken. Køkkenet er tilsvarende mindre i boenheden med de resterende seks plejehjemsboliger. Dagcentret, der er indrettet i en selvstændig bygning midt på grunden, skal fungere som tilknytningssted for borgere, der er ved at udvikle demens.