Frederiksborg Gymnasium & Hf
Carlsbergvej 15
3400
Hillerød
Danmark
Måske skulle man skifte job. Blive lærer på Frederiksborg Gymnasium & Hf som musiklærer eller billedkunstlærer – hvis man altså besad de kvalifikationer. For som lærer og ikke mindst elev, kan man da kun nyde at ‘arbejde’ i den nye tilbygning til uddannelsesstedet – et godt 1.300 kvm stort fritliggende hus i tre etager til de kunstneriske fag. Tilbygningen har været nødvendig grundet stor søgning af elever i en årrække.
Selve bygningen kan på ingen måde sammenlignes med det eksisterende gymnasium – en årgang 1955 iført en ‘klædedragt’ af røde teglsten. Tilbygningen stritter i en helt anden retning. Her er brugt sortgrå teglsten, glas og skifer som materialer til facaderne. Murbo ApS har skalmuret bygningen og stået for al flisearbejde, der bl.a. tæller klinkegulve og stiftmosaik på toiletterne. Selve skalmuringen har været en udfordring, da teglstenene samtidig danner et mønster i facaden, og vinduespartierne har forskellige størrelser.
Bygningen er en forholdsvis smal bygning, sammensat af tre forskellige elementer: Et længe-hus i tre etager, et et-etages musikhus med ensidig taghældning samlet omkring en høj glasskive. Tilbygningen støder op til en af de gamle røde bygninger, og her har man valgt at etablere en væg til væg-trappe mellem de to bygninger. Trappen kan benyttes som siddetrappe samt adgang til udearealerne på den anden side af de to bygninger.
Nybygningens gavl er placeret tæt på Carlsbergvej. Og det har sin grund.
- Kommunen har et ønske om, at området på sigt danner et byrum. Og det sker bl.a. ved at trække bygningerne tættere på vejen. Samtidig giver det et pladsrum som ankomst foran gymnasiet, som der ikke tidligere har været, forklarer arkitekt Curt Ølgod fra Skaarup & Jespersen, der er en del af Sweco Architects A/S
Og netop det rum har tidligere været blokeret af elevernes cykler. Men i følgeskab med tilbygning har man også valgt et nyt cykelparkeringsområde, der er flyttet længere tilbage på grunden.
Bygningernes kontraster – nyt og gammelt, rødt og sort – er som sagt ikke til at komme udenom, men der er da heller ikke gjort et forsøg på at få nybygningen som sådan til at smelte sammen rent arkitektonisk med den gamle, selv om begge bygninger er tre etager høje. Den nye bygning har sit eget liv.
- Vi har valgt et nutidigt formsprog med afsindigt flotte sten. Og det tror vi på netop kan være med til at binde byrummet sammen, lyder det fra Curt Ølgod.
I nybygningens stueplan er der f.eks. etableret en overdækning foran facadeindgangene, som giver ly for vejret og som kan fungere som et ekstra ‘opholdsrum’.
Umiddelbart lægger man ikke mærke til selve musikhuset, der er placeret i et hus for sig, bl.a. pga. lydmæssige årsager. Huset er placeret mod nord på toppen af en eksisterende skrænt, så den i forhold til længehuset ligger på 1. sal. Samtidig er der valgt skrå flader, der igen hjælper i forhold til lyd.