Campus Aarhus C, VIA University College
Ceresbyen 21, 22, 24, 26 og 28
8000
Aarhus C
Danmark
Byudviklingen i Aarhus foregår flere steder, men en af de mere interessante er Ceresbyen, hvor bryggeriet Ceres tidligere lå. Tæt på centrum, tæt på åen og Godsbanen er det en fantastisk bydel, der nu bliver vakt til live med uddannelser, boliger og erhverv. Fra at være et isoleret område uden adgang indgår arealet nu i byens net af færdsel og opholdssteder. I 2011 indgik A. Enggaard A/S en optionsaftale med Royal Unibrew A/S og siden har virksomheden gradvist opkøbt byggeretten på grunden, der er i alt 140.000 kvm. A. Enggaard A/S har således været både projektudvikler og totalentreprenør på det store byggeri og Campus Aarhus C har nu købt bygningerne. På resten af den tidligere bryggerigrund, der samlet kaldes Ceresbyen, er A. Enggaard A/S i færd med at opføre en del boliger delvist kombineret med erhverv.
Professionshøjskolen VIA University College i Ceresbyen huser 10 uddannelser fra 8 tildgere adresser fordelt i byen. Det er studerende fra lærer-, pædagog-, og konstruktøruddannelsen, men man kan også læse Design & Business eller beklædningshåndværker med flere. Arkitekt Pernille Østergaard Svendsen, fra Arkitema i Aarhus, fortæller, at den styrende tanke bag arkitekturen, har været at skabe et fællesskab på tværs af uddannelserne men også for de enkelte uddannelser. Stedet har en samlet identitet som uddannelseshus, mens der er også fokuseret på nærhed for de mindre enheder. Campus Aarhus C er opført som fem voluminer, der er hægtet sammen med gangbroer.
Faglokalerne ligger på stueplan i alle bygninger og skaber derved et tværfagligt møde. Bygning A er forbeholdt idrætsfaciliteter med bl.a. multibane på taget. Byens største auditorium til 500 studerende er også i denne bygning (auditoriet kan dels op i to dele). Bygning B, hvor hovedindgangen ligger, rummer kantine, bibliotek og administration mm, bygning C er for naturfag, bygning D rummer kreative fag, bygning E musik & drama. For at lette orienteringen mellem de fem bygningsdele, er hver bygning repræsenteret med sin egen farve indvendigt.
Sammenstillingerne af de irregulært formede bygningskroppe, eller læringsklynger, som Arkitema kalder dem, giver et urbant miljø mellem bygningerne og det har også været hensigten med lokalplanen for området. Campus’en omslutter ikke sig selv, men åbner sig op og tillader gennemgang af området. Imellem fire af bygningerne er der skabt et fint, grønt gårdrum. Udover grønne træer, er de indre facader beklædt med plader i en klar, grøn farve. Dels er det en markant kontrast til de yderste beton facader, dels hjælper farven til orientering når man bevæger sig rundt indenfor. Et overdækket gårdrum er indrettet med værksteder med vaske, hvor forskellige fagligheder kan rykke ud. I bygning A, hvor idræt ligger, ligger også studentercaféen og på taget af bygningen, ved siden af multibanen, er der en tagterrasse med gode læ-forhold.
Bygningerne er opført i betonelementer fra Spæncom A/S. Spæncom har været indover flere konstruktionsmæssige problemstillinger, hvor de har budt ind med deres viden og konkrete løsninger. Firmaet har leveret : bjælker, søjler, vægge, huldæk, massive dæk, TT elementer, tribunetrin og facader. Sidstnævnte er udført med et mønster af små firkanter i varierende størrelser. Graphic Conrete står bag teknikken til mønsteret, der er en fritlægning af betonoverfladen under støbeprocessen.