DTU, bygning 303A
Anker Engelundsvej 101
2800
Kgs. Lyngby
Danmark
Et af hovedelementerne i DTU’s store fornyelses- og byggeprogram Transforming DTU, der løber fra 2010-2021, er renoveringen og moderniseringen af alle universitets auditorier på campus i Kgs. Lyngby.
Bygning 303A, der ligger i områdets tredje kvadrant ud til den centrale nord-syd-akse og hovedfærdselsåre Asmussens Allé, er med sine seks auditorier og tre databarer den største auditoriebygning på DTU.
Bygningen har udvendigt fået opdateret og efterisoleret sin klimaskærm med nyt tag, hulmursisolering og nye store glaspartier i gavlene og ind til auditorierne, som skaber transparens og gennemsigtighed. En helt ny podieopbygning og nyt inventar i auditorierne gør det muligt at anvende de nyeste og mere interaktive læringsmetoder. Forbedring af lys, ventilation og akustik er også en væsentlig del af renoveringsprojektet, ligesom alle installationer er blevet udskiftet.
Bygningen er bygget op omkring en meget stor foyer, der løber som en gennemgående gade i hele bygningens længde fra øst til vest. Det er tanken, at foyeren skal møbleres i forskellige zoner, så rummet kan understøtte undervisning, gruppearbejde og studieliv i de omkringliggende undervisningsrum. Auditorier og databarer i forskellige størrelser og udformninger er placeret på hver side af foyeren mod henholdsvis nord og syd.
– Oprindelig er der tale om en bygning, der lever meget på sin materialitet – det ubehandlede murværk, de sorte vinduespartier, de synlige søjler og dragere i beton, træet på væggene i auditorierne og skifergulvet i foyeren. Den grundtanke har vi forsøgt at holde os til, og derfor har vi stort set heller ikke nogen malede overflader, siger projekteringsleder Peter Villaume fra arkitektfirmaet Rørbæk & Møller.
Bygningen er opdateret og forbedret ved hjælp af nogle ret enkle greb, bl.a. er ventilationsanlægget lagt ned i kælderen, hvilket har gjort det muligt at løfte rumhøjden med næsten 2 m i auditorierne. Det betød bl.a., at bjælkerne i loftet blev synlige, ligesom i foyeren, hvilket er med til at skabe mere rummelighed og sammenhæng.
– Der var tidligere en træbeklædt akustikvæg i auditorierne, som vi rev ned, men vi har genbrugt grundtanken ved at opsætte listebeklædte akustikvægge som element i auditorierne. Alle vægge mod foyeren er beklædt på den måde, og yderligere er tre af lokalerne blevet fuldt apteret på alle vægge med listerne. Vi har brugt væggene til diverse føringer og installationer og til at lave nicher til alle de radiatorer, der skulle gøres plads til som erstatning for den gamle luftvarme, fortæller Peter Villaume.
Listerne er i brandimprægneret og olieret egetræ i forskellige bredder med et “tilfældigt” modul, der har gjort det muligt at tilpasse listerne til stort set alle elementer, f.eks. loftsbjælkerne, uden at skulle skære i dem. I alt har hovedentreprenøren N.H. Hansen & Søn A/S opsat omkring 30 km lister, der er fisket sammen i stødene.
– Vi har i det hele taget gjort meget for at skjule og indpasse de tekniske installationer, ikke mindst i lofterne, der er godt forsynet med både LED-belysningsarmaturer, projektorer, CO2-målere og mikrofoner, siger Peter Villaume.