Campus Kollegiet
Campusvej 1
5230
Odense M.
Danmark
I en globaliseret verden er det en del af hverdagen, at studerende rejser på kryds og tværs af landegrænser for at studere på udenlandske universiteter i en kortere eller længere periode.
Det nye kollegium ved SDU i Odense er derfor løsningen på mange praktiske problemer for udenlandske studerende. For det rummer 250 møblerede værelser i omgivelser, der står klar til at tage imod studerende fra nær og fjern.
Byggeriet er et resultat af et stærkt samarbejde mellem A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og SDU.
Opgaven er udført i en fagentreprise, hvor arkitektfirmaet C.F. Møller A/S fra Århus, både har udarbejdet projektet og undervejs i byggeprocessen har koordineret de mange involverede parters indsats.
Kollegiet har et ydre, der falder i øjnene. For det er ikke bare en traditionel bygning på 15 etager. Udgangspunktet er fællesskabet og mødet mellem mennesker, som bliver understreget af de tre tårne, der samles som en vertikal by.
- Kollegiet er uden bagside og opleves attraktivt 360 grader rundt. Bygningens form vil gøre den let genkendelig på campus og et vartegn for SDU, fortæller Nicolai Fentz fra arkitektfirmaet C.F. Møller A/S.
Hver af de 12 boligetager er opdelt i tre zoner med forskellige privathed. Den helt private zone. De enkelte værelser, hvor boerne kan være alene. Den anden zone er et fællesområde, der forbinder syv værelser og skaber rum for et mindre fællesskab.
Herfra bevæger man sig ind i det store fællesrum, der ligger midt i bygningen og som rummer køkkenfaciliteter, tv-afdeling og opholdsrum. Store glasfacader sikrer optimalt lysindfald og en fantastisk udsigt til tre sider.
Den mest imponerende udsigt finder man selvfølgelig på de øverste etager. De er af samme grund forbeholdt fællesaktiviteter med plads til grupperum, studiepladser og festsal samt tagterrasser på forskellige etager og verdenshjørner.
Desuden er der på disse etager indrettet et par lejligheder, forbeholdt gæsteforskere, der skal opholde sig her i en længere periode. Helt præcist rummer kollegiet 180 enkeltværelser på 20 kvm., 35 to-personers værelser på 33 kvm. samt 35 handicapboliger på 22 kvm. Dertil kommer pedelboligen på 110 kvm. i stueetagen samt to forskerboliger på 14 etage.
Byggeriet blev påbegyndt i foråret 2014 og i september 2015 flyttede de første beboere ind. Netop fordi huset skal være bolig for udenlandske studerende, var det vigtigt at i hvert fald dele af huset kunne være klar når studieåret begyndte 1. september.
- Derfor har vi arbejdet i etaper, fortæller Nicolai Glavind og fortsætter:
- Vi har ganske enkelt indvendigt taget fire etager af gangen og gjort dem færdige. Så de første studerende kunne flytte ind allerede i august første til femte etage, mens håndværkerne fortsatte på sjette til niende.
Det sidste der blev gjort færdigt var de øverste etager, herunder de imponerende tagetager. Da stueetagen stod færdig kunne man desuden glæde sig over en stor café, direkte adgang til cykelparkeringen, hvor hver enkelt beboer kan få stillet en cykel til rådighed. Værelserne er møblerede og det omfatter også en cykel.
Bygningen er opbygget af betonelementer, leveret af Thisted Fjerritslev Cementvarefabrik A/S.
- Vi har leveret betonelementer, hvad der svarer til 1600 kvm. , fortæller Henrik Henriksen, teknisk chef hos Thisted Fjerritslev Cementvarefabrik A/S og tilføjer: