Idrætsbyen
Hadsundvej 182-184
9000
Aalborg
Danmark
Himmerland Boligforening, Aalborgs største almennyttige boligforening, har nemlig overtaget det meste af grunden, der tidligere husede Kommunedata – KMD – og har omdannet området til en ny bydel, som under navnet Idrætsbyen lægger plads til 461 ungdomsboliger på et 20.000 kvadratemeter stort område.
- Det er det største byggeri af ungdomsboliger nogensinde i Aalborg, fortæller Sven Buch fra Himmerland Boligforening, hvor man er meget tilfredse med resultatet.
- Det har været et meget kompliceret byggeri, men da først lokalplanen – som skulle laves om midt i det hele – kom på plads, har det kørt relativt gnidningsfrit, og rådgiverne har været rimeligt fleksible, fortæller han.
I skrivende stund er byggeriet ikke færdigmeldt, men der arbejdes på højtryk med det sidste af de tre seks- og syv etagers højhuse, som supplerer de oprindelige bygninger, som er bygget om fra kontorer til studieboliger.
Prisen for hele herligheden er 450 millioner kroner, og for de penge har boligforeningen fået lejligheder i alle størrelser fra 15 kvadratmeter med fælles køkken op til den maksimale størrelse på 50 kvadratmeter.
Alle boliger har egen altan eller terrasse.
Det er firmaet Kærsgaard & Andersen A/S, der har tegnet byggeriet og stået for ombygningen af det eksisterende. Og det har været noget af en udfordring, fortæller designansvarlig Partner, Arkitekt MAA Nils Pagh Andreasen.
- Groft sagt ved vi jo ikke, hvad vi kommer ind til, når vi begynder at bryde ned – uanset hvor mange stikprøver, vi tager. De eksisterende bygninger har dikteret meget af indretningen, men vi kunne også se, at der var nogle steder, der var alt for komplicerede og derfor også blev alt for omkostningstunge og besværlige at bygge om, fortæller Nils Pagh Andreasen.
Han beskriver projektet som et af de største og mest komplekse, firmaet hidtil har haft. Ikke mindst fordi der hele tiden har været tale om en proces, hvor man har skullet sadle om undervejs.
- Vi har haft større projekter, men med de udfordringer og potentialer, der har været, blev det noget helt andet end andre ungdomsboliger. Da vi startede var det jo et renoveringsprojekt, hvor vi byggede ovenpå, men det stod hurtigt klart, at det ikke var nok, fortæller Nils Pagh Andreasen.
Derfor sløjfede man en del af de gamle kontorlokaler og lavede dem til fælleslokaler og åbne områder, for så til gengæld at lave tre højhuse, hvor man mere rationelt kunne indsætte alle de moderne faciliteter, der hører til moderne ungdomsboliger.
Det handler blandt andet om moderne badeværelser.
Det er firmaet Bad Element Aps., der har leveret badeværelser til nybyggeriet på grund.