Kamtjatka
Slotsgade 21
8700
Horsens
Danmark
På overfladen er der ikke ændret meget. Karreen i det centrale Horsens, hvor Byggeteknisk Højskole i mange år holdt til, rummer stadig en charmerende blanding af alders- og stilmæssigt forskellige bygningskroppe og et uspoleret gårdmiljø. Man skal indenfor for at konstatere, at komplekset nu er omskabt til en international studenterby med 164 små boenheder.
Siden 1992 har Horsens kunnet tilbyde engelsksprogede erhvervsuddannelser, primært inden for byggeri. Det har tilført byen studerende fra mange lande, og de har indtil nu været spredt på en lang række adresser i byen. Nu bor de fleste i Kamtjatka, der ligesom de øvrige studenterhybler udlejes og administreres af Drosselbo, en underafdeling af uddannelsesinstitutionen Vitus Bering Danmark. Kamtjatka er opkaldt efter den halvø i Beringshavet, hvor polarforskeren fra Horsens endte sine dage.
Bygningerne blev købt af Beringshave A/S, der renoverer og opfører erhvervs- og boligbyggeri i Horsens. Senere blev Kamtjatka udskilt som selskab. En totalentreprise-konkurrence med prækvalifikation blev i 2005 vundet af Raunstrup Gruppen og Schwarz Arkitekter. Bascon A/S i Århus havde som bygherrerrådgiver forestået konkurrencen og efterfølgende indgået en partneringaftale, der bl.a. inkluderede forhandlinger med de kommunale myndigheder omkring det bygningsmæssige kludetæppe.
- Husenes arkitektur og gårdmiljøerne med træer er der stort set ikke rørt ved. Vi har tilstræbt at få så mange fornuftige primært etværelses-boenheder som muligt ud af kvadratmeterne under hensyntagen til struktur og bærende konstruktioner. Størrelserne varierer, og et, to eller tre værelser deler køkken og bad, således at det er muligt at slå enheder sammen til større lejligheder, hvis behovet opstår, fortæller arkitekt Poul Schwarz, hvis tegnestue er omtrent nabo til projektmatriklen.
Kamtjatka har facader mod tre gader. Hovedindgangen vender ud mod Slotsgade, hvor den såkaldte silo, en fireetagersbygning, har fået vinduer med ekstra lys til parterre-etagen og nyt tag med kviste og tagterrasse. Modstående ligger bygningen Amaliegade 12, der gennem mange år var kantine og samlingspunkt for de studerende på ingeniørhøjskolen og konstruktørskolen. Denne bygning er ved hjælp af et indskudt etagedæk omdannet til en række lejligheder på 60 kvm i to plan.
Ud mod Amaliegade er der sat nye vinduer i. En bygning fra 1957, tegnet af Horsens-arkitekten Ove Boldt, knyttes nu sammen med Havneallé 1 via en nyopført glasbygning, hvis elevator skaber niveaufri adgang til boliger og et fællesrum. Havneallé-huset er fra 1854 og var oprindeligt hovedbygning i Horsens Statsskole, senere undervisningslokaler og nu altså privat studenterboligkompleks, der har fået nye forsatsvinduer med glas fra Pilkington Danmark A/S.
Historien om Kamtjatka slutter ikke her, for der er uudnyttede bygninger og et parkeringsareal, som bygherren arbejder med planer for.