Kennedy Kollegiet
Sauers Plads
9000
Aalborg
Danmark
Den høje boligkarrés stramme, hvide formsprog løsner slipset, så snart man bevæger sig ind gennem porten. Én altan glimter grønt, en anden blåt, en tredje gult og en fjerde rødt. Glasværnenes muntre palet modsvares af pangfarvede åbninger i betonmuren ud mod Jyllandsgade og et flisebelagt gårdanlæg med grønne afbrydelser i form af græsbede og en multibane, hvor en afslappet mini-fodboldkamp på kunststofunderlag er i gang mellem to hold unge mænd.
Spillerne håber måske på, at efterårssolen vil lokke ligeledes ny-indflyttede kvindelige beboere ud på fællesaltanerne for at studere mandeben. Kennedy Kollegiet i Aalborg lægger i den grad op til at dyrke det spontane, sociale og sprælske liv inden for gårdrummets u-formede ramme samtidig med, at man viser byen sin ulastelige, hvide facade.
– Tanken er, at folk i gården skal pifte ad hinanden fra altanerne og så gå ned og mødes omkring grillen, på boldbanen eller siddetrapperne. Altanerne er placeret som udposninger på svalegangene, og man må gerne have havemøbler stående på dem. At benytte farver på glasværnene og betonen har en utrolig effekt i forhold til prisen, og det hele handler jo i høj grad også om at gøre dette byggeri attraktivt for studerende i konkurrence med alle de andre ungdomsboliger, der lige nu bygges i Aalborg, siger bygningskonstruktør Thomas Busk Bech, Arkitektfirmaet C. F. Møller A/S, som styrede udbudsprojektet med Rambøll Danmark A/S som ingeniørrådgiver.
Bygherren er Boligforeningen Vanggården i Aalborg, som via overbygningen Alabu Bolig fik sin del af kagen, da Aalborg Kommune gav los for at imødekomme et oparbejdet underskud af ungdomsboliger til det stigende antal studerende, som hvert år søger byens mange uddannelsesinstitutioner. Rambøll og C. F. Møllers Aalborg-afdelinger blev efterfølgende også valgt som underrådgivere af A. Enggaard A/S, som vandt totalentreprisen.
Oprindeligt lå her en kommunal socialforvaltning, som for mange år siden blev revet ned og efterlod en tom grund ud mod den østgående færdselsåre fra byens banegård. I 2001 forsøgte et konsortium forgæves at rejse kapital til et kombineret kontor- og boligprojekt på tomten. Kvotetildelingen for almennyttigt boligbyggeri til studerende blev det anstød, der ændrede situationen.
Projektleder Roy Würtz fra Aalborg-afdelingen af Rambøll Danmark A/S ser tilbage på et konstruktivt forløb, hvor bygherre, kommune, totalentreprenør og rådgivere nåede hinanden.