Teknisk Kollegium Horsens
Chr. M. Østergaardsvej 2
8700
Horsens
Danmark
Teknisk Kollegium Horsens ligger samlet inden for Chr. M. Østergaardsvej og Kollegievænget i umiddelbar nærhed til det voksende Via University College i Horsens. Kollegieboligerne ligger som parallelle stænger med parkering og grønne arealer i mellem. Med den sidste bygning, der netop er taget i brug, er området fint afsluttet, fordi denne bygning ligger i hjørnet ud mod gaden og er formet i en vinkel. Et gårdrum med græs, grillplads og volleyballbane er nu blevet mere afskærmet og et fint udgangspunkt for fælles, sociale arrangementer. Selvom der i øjeblikket bygges meget i området, ligger kollegiet fortsat tæt på et stort naturområde, Nørrestrand, som de øverste boliger også har udsigt til.
De 57 nye kollegieboliger er fordelt på tre etager, på begge sider af en central gang med dagslys. 36 boliger er toværelses på 49 kvm, og derudover er der 21 etværelses på 39 kvm. De i alt seks handicapboliger er samlet omkring elevatoren, der ligger i forbindelse med hovedtrappen. Trappeopgangen ligger ved bygningens vinkel og er et fint indgangsrum med ovenlys og åbent op til øverste repos. På gangene er der tæpper på gulvet – det giver en venlighed og ro, der kan mærkes inde i lejlighederne.
Lejlighederne er meget lyse og funktionelt organiserede. Badeværelserne blev leveret som færdige bokse, der kunne løftes ind, samtidig med at betonelementerne blev monteret. Det er både en nem og økonomisk løsning. Badeværelserne er fremstillet i Danmark og specialdesignet til disse boliger. Materialerne er generelt valgt med tanke for en nem genopretning ved udflytning – særligt kollegieboliger skifter ofte beboere, hvilket giver et naturligt slid. Swedoor-Jeld-Wen har leveret hvidmalede døre med karme, brand- og lyddøre, hvor det har været et krav, og til handicapboligerne har firmaet leveret skydedøre.
Den nye kollegiefløj, som ligger i en vinkel, er opført, hvor der tidligere lå en administrationsbygning med pedelbolig og fælleslokaler. Disse funktioner er flyttet til en mindre bygning ved siden af fra 2005. I den nye bygning er nu samlet administration, pedelværksted og fællesvaskeri. Tilbage fra den gamle bygning er kun kælderen, der bruges til arrangementer for de studerende.
Dansk Boligbyg A/S har været totalentreprenører på projektet og fik elegant løst, hvordan der skulle bygges oven på eksisterende fundamenter og kælder. Et nyt fundament blev støbt rundt om det eksisterende fundament og til den vinklede del af bygningen. Det eksisterende dæk ville ikke være i stand til at bære de ekstra to etager, og derfor valgte Dansk Boligbyg A/S at bore huller i dækket på strategiske steder og sænke stålsøjler ned. De nye tværgående vægskiver i stueetagen er derfor selvbærende fra fundamenter til stålsøjlerne som bjælker.
Efter den lidt komplicerede start forløb byggeriet meget traditionelt og uden problemer. For Dansk Boligbyg A/S er opgaven typisk. For tiden er de involveret i mange ungdomsboliger, men også plejehjem og større renoveringsopgaver. Line Tungelund har været byggeleder på kollegieboligerne, og hun fortæller, at der har været et godt samarbejde på pladsen, særligt indenfor var håndværkerne gode til at koordinere deres arbejde.