To nyuddannede ingeniørers unikke metode til støbning af betonforme skal være med til at skabe læskure til gæsterne i den nationale Naturpark Mols Bjerge. Samtidig er de to bagmænd i fuld gang med at etablere egen virksomhed og patentbeskytte deres roste idé.
Mathias Kræmmergaard Kristensen fra Brønderslev og Christian Raun fra St. Darum ved Ribe har i fællesskab udviklet den nye støbeformsmetode i forbindelse med deres afgangsprojekt fra Aalborg Universitets Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi.
Metoden kan forenkle avancerede støbeopgaver, hvor beton skal krumme på flere leder. Den videre udvikling af formen sker i samarbejde med Institut for Byggeri og Anlæg og lektor Poul Henning Kirkegaard, der også har sikret vigtig økonomisk støtte til udviklingsarbejdet fra Det Obelske Familiefond.
- Støbeformen er udviklet ud fra et ønske om at gøre det lettere, hurtigere og billigere at producere såkaldte dobbeltkrumme elementer i beton til arkitektur. Gennem de senere år har betonbrancen selv og andre forsøgt at udvikle noget tilsvarende, fordi de nuværende metoder til at fremstille krumme elementer består i at fræse støbeforme ud i skum eller plast, hvilket er dyrt og arbejdskrævende. Vi mener, at vi har fundet løsningen med udviklingen af en speciel membran, forklarer Mathias Kræmmergaard Kristensen.
En prototype har dokumenteret, at princippet fungerer, og nu arbejder de to ingeniører på deres første konkrete opgave i det nystartede firma Adapa Aps, som går ud på at skabe iøjnefaldende shelters til Nationalpark Mols Bjerge. Idéen udspringer af, at Christian Raun og Mathias Kræmmergaard Kristensen gerne vil bygge noget til placering i naturen, som udnytter betons lidt oversete evne til at skabe organiske former.