Skråt placerede stenrelieffer skaber dybde og solafskærmning på facaden af revisionsfirmaet KMPG’s nye domicil. De lyse Jura Gelb-trekanter tilføjer huset på Dirch Passers Allé på Frederiksberg en arkitekttonisk tyngde mellem glaspartierne. Det er umuligt at se, at facadepladerne kun er 15 mm tykke og er klæbet op på facadeskelettet med lim.
Få kilometer derfra, på Ole Maaløes Allé ved Rigshospitalet, troner Cobis, Copenhagen Bio Science Park. Her danner lyse, langstrakte travertinbeklædninger en skravering på en fem etagers blok af glas. Også her består stenen af kun 15 mm tykke fliser limet på facaden.
KMPG er under opførelse, mens Cobis blev afleveret i november 2009. Det er de første to byggerier, hvor Københavns brandmyndighed har givet tilladelse til anvendelse af en facademontagemetode, som introduceres i Danmark af virksomheden Mefa Nordic AS i Randers.
- Hermed har vi fået et dansk gennembrud for et koncept, som den hollandske producent Tweha har solgt og anvendt gennem 20 år. En kombination af tape og lim sikrer en hurtig og ukompliceret montage uden synlige beslag og skruer og dermed færre gennembrud i isoleringen. Facaden bliver lettere, fordi man kan anvende tyndere plader. Stenfacader kan eksempelvis produceres på anlæg til gulvfliser, hvilket letter udgifterne til produktion og transport, fortæller Bjarne Juul Andersen, medindehaver af Mefa Nordic A/S.
Dobbeltklæbende tape anvendes til at fastholde pladerne på den underliggende konstruktion, alt imens limen, der påføres i baner parallelt med tapestrimlerne, hærder. Tapens tykkelse på 3 mm sikrer, at limlaget får samme tykkelse, som er den optimale til at optage temperaturbevægelser i den alu-konstruktion, som pladerne limes op på. Systemet indeholder tre limtyper til hhv. stenmaterialer, glas og eternit/alu/træ/stål. Den tredje komponent og arbejdsgang, der indgår i systemet, er et afvaskningsmiddel.
- Ingen behøver at frygte for, at facaden ikke bliver hængende. Vi opererer med en sikkerhedsfaktor på 25 i forhold til pladernes vægt, og når det gælder naturbelastninger, først og fremmest vind, sikrer vi os 6,5 gange i forhold til den reelle last, siger Bjarne Juul Andersen. Han tilføjer, at limen dels er meget stærk, og dels at opklæbningen overfører lasten til underkonstruktionen over et stort areal.
Ved KMPG valgte facadeentreprenøren HSHansen at færdigmontere facadeblokkene hjemme på fabrikken i Lem og derefter transportere dem på lastbiler tværs over landet. Cobis-facaden, derimod, er opklæbet på stedet af Einar Kornerup A/S.
- Vi har mange års erfaring i forhandling af systemer til facademontering. Vi vil fortsat føre mekaniske montagesystemer, men vi tror på, at limteknologien har så mange fordele, at den er fremtiden, siger Bjarne Juul Andersen, Mefa Nordic AS.