Efter sommerferien 2012 går selve byggearbejdet af det første udbud af Det Nye Universitetshospital i Aarhus i gang. Byggeriet strækker sig i etaper helt frem til midten af 2018, hvilket gør det muligt også indenfor byggeriets egne rammer at lære undervejs - og det fleksible byggeri har ifølge den ingeniørfaglige leder allerede stået sin prøve i forbindelse med nedskalering af projektet samt de omrokeringer, der er blevet behov for løbende i planlægningen.
- I de sidste 25-30 år har der primært været tale om om- og tilbygninger indenfor hospitalsbyggeri. Så med DNU-projektet fik vi i rådgiverkredse for første gang mulighed for at gribe et hospitalsbyggeri an helt fra grunden og tage udgangspunkt i, hvad der ville være ideelle bygningsløsninger og så tage udgangspunkt i dét som en grundstruktur, siger Klaus Bræmer-Jensen, der er ingeniørfaglig leder i Rådgivergruppen DNU I/S.
Den ingeniørfaglige leder anser bygningskonstruktionen i DNU for at være bæredygtig i de kommende 100 år, og det skyldes netop, at de fleksible løsninger er hele grundstrukturen både vandret og lodret i byggeriet.
DNU-projektet er tegnet med bygningslag, der indeholder behandling og operation, så kommer et lag i midten med teknik og interne forsyning; også kaldet logistik og de øvre bygningslag er sengebygninger. Alle har de samme bygningsmål. Mens teknikken kan trækkes både op og ned og forsyne bygningerne vertikalt, så føres alle forsyninger også ind på hver etage af byggeriet. Det betyder, at når der skal ændres på rummenes funktioner og ske en løbende omorganisering af hospitalets behov i takt med udviklingen af behandlingsmetoder, så giver en ombygning ikke problemer.
- Selv om DNU har været igennem både en nedskalering og yderligere besparelser, så er den bygningsstruktur, vi har i projektet i dag, præcis den samme, som vi tænkte os fra starten. Så når bygningsstrukturen er robust overfor så store ændringer, så mener jeg absolut, at vi kan stå inde for, at DNU-byggeriet er det fleksible byggeri, som alle taler om i disse år, siger Klaus Bræmer-Jensen, Rådgivergruppen DNU I/S.