Danmarks største pensionskasser er klar til at investere op mod 60 milliarder kroner i offentlige byggeprojekter - såkaldte OPP-projekter skriver ugebrevet A4. Kritikerne dog advarer mod, at OPP kan blive en dyr løsning for de danske skattebetalere.
Nogle af de mest kritiske toner kommer fra kommunernes finansieringsinstitut, Kommunekredit, der finansierer kommunale projekter.
- Pensionsselskaberne vil kræve et betydeligt højere afkast end vi vil. Og den regning ender jo i sidste ende hos borgerne, siger Søren Høgenhaven, adm. direktør for Kommunekredit.
På baggrund af OPP-projekter, som danske pensionsselskaber har lavet i udlandet, vurderer Kommunekredit, at pensionsselskaberne vil kræve et afkast på omkring seks procent.
- Vi kan gøre det for tre procent med en fast rente i 20 år, siger Søren Høgenhaven.
Hos pensionskasserne mener man imidlertid, at påstanden om, at OPP-projekter er dyrere end offentligt finansierede projekter giver et forkert billede af, hvad OPP dækker over.
Det mener blandt andre Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i Pension Danmark, der i øjeblikket er involveret i to OPP-projekter i Danmark; havmølleparkerne ved Nysted og ved Anholt.
Torben Möger Pedersen mener, at OPP giver en bedre totaløkonomi, fordi den private ejer har stor interesse i, at budgettet overholdes.
- Hvis det bliver dyrere, er det jo os selv, der må betale. Det offentlige får det, der er aftalt i kontrakten. Borgerne får derfor meget høj sikkerhed for, at projektet leveres til tiden og til det aftalte budget, siger han.
Ideen om at lade private virksomheder investere i offentlige projekter kaldes ’offentligt privat partnerskab’ (OPP). Det går kort sagt ud på, at frem for det offentlige selv foretager investeringerne, er det en privat virksomhed, der står for både opførslen, driften og vedligeholdelsen. Til gengæld betaler det offentlige leje til den private virksomhed.