Data om produktivitet problematiske

Tekniq fremhæver, at Produktivitetskommissionen finder det nuværende datagrundlag i nationalregnskabet utilstrækkeligt til analyse af produktivitet i byggeriet

Byggebranchens produktivitetsudvikling er miserabel. Sådan har kritikken mod branchen lydt gennem de senere år. Nu bliver det slået fast, at den kritik er baseret på et fuldstændig ubrugeligt dokumentationsgrundlag, fremhæver organisationen Tekniq.

– Byggeriet har i en årrække været hængt ud som det sorte får, når det kom til produktivitetsudvikling. Tekniq og flere andre organisationer inden for byggebranchen har løbende påpeget, at der var et problem med disse påstande i forhold til både metode og datagrundlag. Den meget hårde kritik har baseret sig på myter, som Produktivitetskommissionen nu er med til endeligt at gøre op med, siger Niels Jørgen Hansen, der er administrerende direktør i Tekniq Installatørernes Organisation.
  
– Vi har aldrig kunnet forstå kritikken, fordi der i kraft af nye metoder og bedre organisering bliver lavet mere på mindre tid. Samtidig indeholder installationer i dag mere, end de gjorde for bare 10 eller 20 år siden, hvilket udvider omfanget af den enkelte opgave. Men kunden får mere på den samme tid. Med det sagt, er der altid plads til forbedringer, der vil gavne virksomhederne, siger Niels Jørgen Hansen.

Konkret står der i delrapporten, at det nuværende datagrundlag i nationalregnskabet ikke kan anvendes til analyse af produktivitet i byggeriet. Det skyldes, ifølge Produktivitetskommissionen, blandt andet, at man ikke kan tage højde for, at et hus på 100 m2 i dag er af højere kvalitet end et tilsvarende fra 1970’erne ved udelukkende at se på tal fra nationalregnskabet.

- Det er et problem, fordi vi risikerer, at politiske beslutninger bliver truffet på baggrund af tro i stedet for viden, står der desuden i rapporten.Den betragtning deler TEKNIQ, og Niels Jørgen Hansen påpeger, at det er afgørende, at myterne bliver aflivet netop nu.

- Vi skal diskutere produktivitet, og vi skal forbedre produktiviteten, men det skal ske på et oplyst grundlag. Da vi ikke har data til at vurdere produktiviteten, kan vi heller ikke med sikkerhed sige noget om, hvordan den ser ud i byggeriet. Dog ligger det fast, at der er mulighed for at øge produktiviteten, siger han.

Tekniq har en række forslag, som vil kunne forbedre produktiviteten. Niels Jørgen Hansen påpeger tre konkrete punkter, hvor TEKNIQ mener, der er mulighed for at forbedre virksomhedernes produktivitet og dermed konkurrenceevne:

•Den enkelte virksomhed kan selv gøre en række ting for at øge produktiviteten. Det kan for eksempel være bedre planlægning af arbejdsopgaverne.
•Overenskomstsystemet bør gøres mere smidigt. Her bør der især fokuseres på akkordsystemerne, hvor en modernisering ville gøre den enkelte virksomhed mere produktiv.
•Samarbejdet i byggeprocessen bør forbedres, og der bør ske en bedre forberedelse, så byggeprojekter forløber mere produktivt.
Produktivitetskommissionen slår i første delrapport fast, at arbejdet med at vurdere byggeriets produktivitet ikke er slut med konklusionen om ikke-brugbart datamateriale. Målet er at komme med en brugbar analyse af, hvordan produktiviteten rent faktisk har udviklet sig, hvori forbedret kvalitet i byggeriet også indgår.