Om en måneds tid kan en del af TV 2’s personale rykke ind i splinternye lokaler på Kvægtorvet. Men det bliver ikke den store omvæltning, for under opførelsen af den nye tilbygning har man gjort en dyd ud af så vidt som muligt at videreføre stil og materialer fra det eksisterende byggeri.
Da tv-stationen for anden gang siden opstarten i 1988 manglede plads, valgte man at opføre en tilbygning på tre etager bagved de eksisterende, lave bygninger. Det kunne godt være blevet et skræmmende arkitektonisk scenarium, men sådan er det langt fra gået. Tilbygningen, som indeholder kontor, administration og teknik er holdt suverænt i den eksisterende stil og skæmmer på ingen måde helhedsbilledet.
- Der er lagt rigtigt mange kræfter i at skaffe materialer, der er så tæt på dem, der er brugt i resten af bygningen, bekræfter projektleder Lars Erik Nielsen fra MT Højgaard, mens vi betragter det nye byggeri fra gårdhaven.
Murarbejdet er udført helt tilsvarende moderbygningen med lige og buede stik over vinduer og døre. I alt er der muret ca. 100.000 sten i det 5.800 kvm store byggeri. De buede vinduer fra Velfac er valgt i en grøn nuance, der matcher de gamle vinduer overfor. Ölandsfliserne på gulvet går igen som en rød tråd gennem hele huset, og de fritlagte bjælker, den majestætiske søjlehal og glasvæggene er en nøjagtig kopi af dem på den anden side af gårdhaven.
Så det er ikke nogen brat overgang at bevæge sig fra den gamle til den nye del, hvor høje buer markerer skellet mellem de to. Her stod engang en kæmpe glasmosaik og prydede endevæggen i den gamle afdeling, men den måtte vige pladsen, da man slog hul i væggen. I dag er maleriet nænsomt flyttet, så det indgår som en smuk og farverig dekoration i den lange gang, hvor der også er blevet plads til et 34 meter højt TV-tårn.
Fra gangen er der indgang til ét af de to lyse storkontorer, der er bygget op i kip, og som i fremtiden hver skal rumme mellem 150 og 200 ansatte i treholdsskift. I det ene af de to kontorer fremstår endevæggen i rå mursten, der understreger sammenhængen med den første tilbygning, som stationen opførte i 1999.
Lofterne i byggeriet er specialfremstillede Ecophon Focus A 1200x600x20mm med Akutex FT overflade og specialkant A/B.
Udover de smukke materialer, der præger både kontorlokalerne og gangene i form af blandt andet klassiske Ölandsfliser og lyse trægulve, er teknikken et gennemgående element i de nye omgivelser. Midt i bygningen ligger 4 continuity-rum, hvor der med tiden bliver installeret store fladskærme – et rum, som traditionelt er et meget varmt sted at opholde sig. Det problem har man løst ved at opføre et stort emfang, som skal fjerne den varme luft og gøre temperaturen mere komfortabel.
Under tilbygningen er der etableret fuld kælder – og her er teknikken et kapitel for sig. For her befinder man sig i en jungle af kabler, køleanlæg, tekniske installationer og ventilationsrør.
Lars Erik Nielsen fra MT Højgaard fortæller, at man 3D-projekterede bygningen på grund af de mange komplicerede forløb. En grundig gennemgang med diverse sjakbajser, formænd og håndværkere inden startskuddet lød, har angiveligt sparet alle for en del grå hår undervejs, mener han.
Hele byggeriet er opbygget som et tungt hus, hvilket har stillet store krav til sammenbinding af elementerne og til MT Højgaards egenproduktion af murer-, beton- og elementmontage. I alt er der anvendt ca. 3.500 kvm dækelementer og 2.400 kvm vægelementer i bygningen.
I de tilfælde, hvor man har ønsket at reducere højden på etageadskillelsen, har man benyttet Peikko Danmarks Deltabjælker til bæring af dækelementerne i byggeriet. Deltabjælken har en lavere bjælkeprofil end en traditionel betonbjælke, hvilket bevirker, at der frigives plads til diverse installationer. Desuden har Deltabjælken den fordel, at de store kropshuller (Ø150 mm) sammen med de skråtstillede kropsflanger forenkler placeringen af fugearmering på tværs og på langs af bjælken. Det sparer tid og penge for entreprenøren. Peikko har leveret 30 meter Deltabjælker til byggeriet.