Den svenske byggemesse NordBygg løb af stablen den 5.-8. april i Stockholm med 900 udstillere og fyldte haller. Langt de fleste udstillende virksomheder var svenske, men blandt lande uden for Sverige lå Danmark, med omkring 30 udstillende virksomheder, helt i top, efterfulgt af Finland med 22 udstillende virksomheder og Tyskland med 17 udstillende virksomheder.
Messen måtte dog for tredje år i træk notere et fald i besøgstallet i lighed med de øvrige nordiske messer. Besøgstallet endte på 48.000 mod 52.500 i 2014, meddeler messen, der ellers havde sat forventningerne til 53.000 besøgende.
NordBygg afholdes hvert andet år, og i 2010 nåede tallet op på 59.000 besøgende og faldt til 56.800 i 2012. Men NordBygg er fortsat Nordens største. Til sammenligning havde norske Bygg Reis Deg i oktober sidste år 41.300 besøgende, danske Byggeri i marts 26.300 og finske FinnBuild 25.000 besøgende i 2014.
NordByggs projektleder Peter Söderberg erkender, at tallet var faldet, men tallet er fortsat meget højt. Og set i lyset af en historisk højkonjunktur er det glædeligt, at så mange prioriterer messen, siger han.
– Stemningen var utrolig positiv, og vores satsning på flere åbne og lettilgængelige seminarer end tidligere blev der sat stor pris på, siger han.
– Messen er Skandinaviens største mødested for byggebranchen, med stærkest fokus på bæredygtigt byggeri; alt i dag er jo faktisk eco-building, og konceptet går ud på at dække hele kæden fra planlægning til produktion og ledelse. Messen er gennem årene blevet stærkere og stærkere, men den kan desværre ikke blive større, fastslår Peter Söderberg.
Messen har således sit faste mål på 36.000 kvm, men det overvejes, om messen næste gang måske kan udvides med noget udendørsareal.
De danske udstillende virksomheder talte bl.a. Aarsleff, Condair, Danfoss, Grundfos, Icopal, Pressalit, Rias, Rockwool og Velfac.
Næste Nordbygg-messe finder sted den 10.-13. april 2018.
Foto: Der var stor fokus på bæredygtighed og grønne løsninger på byggemessen – og norske Sapa er en af de virksomheder, der har et spændende bud på nye løsninger. Som et nærmere kig på venstre side af fotoet afslører, vises en stor glasfacade med indlagte silhuetter/mønstre – og samtidig er det altså en glasfacade med indlagt produktion af solenergi, med en effekt på 620 W, der kan generere op til 500 kWh pr. år.