Danskerne vælger det smukke klassiske og holdbare tegltag

Der er fuldt blus på boligsalget og tendensen er fortsat klar, flertallet af danskerne foretrækker et muret hus med tegltag. Blandt Danmarks 1,1 mio. enfamiliehuse er prisstigningerne på parcelhuse størst på de store parcelhuse, men det er alligevel muremester villaerne som løber med de største prisstigninger og de laveste liggetider.

Ejendomsmæglernes undersøgelser gennem de seneste år viser at murstenshuset med tegltag hitter. De seneste tal fra Boligøkonomisk Videncenter viser at prisstigningstakten på muremestervillaen ligger omkring 7% og er dermed næsten dobbelt så stor som på de mest populære parcelhuse der har en prisstigningstakt på 3,6%.

”En høj gensalgsværdi og en lav liggetid betyder rigtig meget, når boligen skal sælges. Og så giver det tryghed hos køberne, at de kan se byggematerialer med lang holdbarhed som derfor ikke belaster vedligeholdskontoen de første mange år”, fortæller Jan Schøtt-Petersen formand for Danske BOLIGadvokater.

Det er derfor ikke ligegyldigt hvad man vælger at lægge på taget, når man står foran at skulle bygge nyt hus eller renovere det gamle.

En udskiftning af taget kræver, at man tjekker selve tagkonstruktionen. Det er en god ide at kræve, at leverandøren sørger for en professionel ingeniørberegning for at se, hvad tagkonstruktionen kan holde til i form af ny tagbelægning. I nogle tilfælde skal man regne med at skulle forstærke tagkonstruktionen for at kunne bære vægten af tegl.

Normalt kræver det ikke tilladelse at udskifte taget, men man skal være opmærksom på, at nogle kommuner stiller særlige krav i lokalplanen til tagbelægningstype og tagets udformning. Visuelt er mulighederne mange. Tegltagsten findes i dag i et hav af typer, farver, nuancer, og overflader, og fås endda også i en letvægtsudgave.

 

Taget er husets femte facade

Taget er husets femte facade og bidrager dermed væsentligt til ejendommens samlede udtryk. Det gælder derfor om at vælge farver og materialer, der passer til den øvrige arkitektur.

Da taget er det mest udsatte på huset i forhold til vind og vejr, skal det være meget robust og holdbart, så det kan holde tæt, holde på varmen og blive liggende i mange år, også i voldsomt vejr. Det at have et vedligeholdelsesfrit tag er ikke bare praktisk det giver også en sund boligøkonomi.

Det danske klima er i dag blevet mere ekstremt pga. den globale opvarmning. De ekstreme vejrforhold betyder, at den maksimale vindbelastning forventes at stige med 40 procent i løbet af de kommende år, hvilket er særligt hårdt for flade tage og tage som udgør en stor samlet plade. De risikere at blive flået af under en orkan. Tegltage rammes naturligvis også af den voldsomme vindstyrke, men her vil konstruktionens vægt og hældning gøre, at det typisk kun er enkelte tagsten som blæser af og som nemt kan erstattes af nye tagsten.

Selvom der stilles et minimumskrav til hældningen på alle tage, er kravene ikke skrappe nok, mener flere eksperter. Ifølge Byggeskadefonden er det derfor vigtigt at vælge:

• Enkle tagformer med rejsning, få gennemføringer og inddækninger, da det normalt medfører færre svigt og skader end komplekse tagformer og utilgængelige tagrum. 

• Solide materialer, som har et vist "overskud" i forhold til taghældningen og de ydre påvirkninger fra vind og vejr på opførelsesstedet. 

• Et korrekt undertag med samme levetid som den ydre tagbelægning

 

Langtidsholdbart naturmateriale

Et tegltag opfylder alle de krav som Byggeskadefonden stiller. Tegltaget har hældning, så der ikke samler sig sne, blade eller vand på taget. Det er et solidt materiale med stor styrke og en lang holdbarhed.

”Tegl produceres af naturmaterialet ler, som hentes op fra undergrunden, formes og brændes ved ca. 1000 grader. Sidst, men ikke mindst, brændingen gør materialet til en meget solid og vejrbestandig tagsten, som holder i mindst 80 år”, forklare adm. direktør Gitte Krusholm Nielsen, Kalk- og Teglværksforeningen.

Tegl udskiller ikke miljøskadelig stoffer som føres med regnvandet ned i jorden og ud i vores drikkevand. Når teglet engang om mange år er slidt op, bliver næsten 100 % recirkuleret og genanvendt ved nedrivning til andre anlægs- eller byggeformål. Det gør, at tegl er en af de tagmaterialer, der total set belaster miljøet mindst set over hele teglets lange levetid.

 

Fakta om tagsten af tegl:

- Lang levetid mindst 80 år
- Naturmateriale
- Giftfrit. Tegl udskiller ikke miljøskadelige stoffer gennem regnvandet
- Ingen vedligeholdelse
- Stort udvalg i form og farve
- Fås glaseret og uglaseret 
- Falmer ikke, men patinerer smukt
- Vejer gennemsnitlig 37 kg pr m2
- Højere gensalgsværdi, når ejendommen skal sælges i fremtiden

Denne artikel er publiceret af Danske Tegl i kategorien

Flere artikler fra Danske Tegl

Danskerne vælger det smukke klassiske og holdbare tegltag

Der er fuldt blus på boligsalget og tendensen er fortsat klar, flertallet af danskerne foretrækker et muret hus med tegltag. Blandt...

Ny teknologi og gammel viden giver arkitekter nye muligheder for at bygge æstetisk murværk i store højder

Et nyt projekteringsværktøj kombineret med historiske murertraditioner åbner nu op for en helt ny verden af kreative løsninger for...

Teglbranchen accelererer på innovation!

Nye vinde blæser hos de danske teglværker og mørtelproducenter, hvor innovation for alvor står højt på dagsordenen.Et tydeligt bevis på...

Flere boligkøbere vil have bæredygtig kvalitet

Bæredygtighed og godt håndværk har i mange år stået stærkt hos danskerne, og nu begynder også boligkøberne for alvor at tænke bæredygtighed...

Teglbranchen kræver miljøvaredeklaration fra ”vugge-til-grav”

De nye EPD miljødeklarationer, som bygger på fælleseuropæiske normer, og som beskriver, hvor meget et givent produkt belaster miljøet,...

Bæredygtigt og sundt skolebyggeri hitter

Den ny trend inden for skolebyggeri er bæredygtige skoler, hvor bygherren har fokus på byggematerialer, der skaber ren luft, mindre støj og...