Særligt i København bliver der anlagt flere og flere grønne tage. Derfor udgiver Tagpapbranchens Oplysningsråd nu en rådgivende vejledning, som skal minimere risikoen for små og store fejl under etableringen.
Tagfladen bliver i højere grad end tidligere opfattet som husets femte facade. Det får mange arkitekter og bygherrer til at lege med tanken om grønne tage. Efterspørgslen på de grønne beplantede tage stiger, da konceptet er både miljøvenligt og kan give ekstra kvadratmeter og nye frirum, som beboere eller ansatte kan boltre sig på.
Der findes mange forskellige typer af grønne tage, og bygherre skal grundigt overveje en række spørgsmål, før et egentligt byggeri sættes i gang. De seneste år har desværre givet eksempler på grønne tage, der forårsager fugtskader, samt tage der ligefrem er blæst af i stormvejr.
Derfor udgiver Tagpapbranchens Oplysningsråd (TOR) nu en vejledning til etablering af grønne tage, som skal forhindre, at bygherre og entreprenør overser vigtige spørgsmål, før byggeriet sættes i gang.
Godt for byens miljø
Grønne tage er et begreb, der dækker over forskellige former for beplantning af tagflader. Det betyder, at begrebet omfatter alt fra tage med fx mosplanten Sedum til store flade taghaver, der er reelle haver, anlagt på bygningens femte facade.
De beplantede tage har mange positive effekter på byens miljø, fordi de tilbageholder nedbør og reducerer storbyopvarmning og energiforbrug. Derudover er det muligt at øge biodiversiteten i byen, da de grønne tage fungerer som nye levesteder for dyr og planter.
Risici elimineres
Det kommer næppe som en overraskelse, at et grønt tag er nemmere at etablere på nybyggeri end på eksisterende bygninger. Det er dog langt fra umuligt på sidstnævnte, men taget skal igennem en lang række undersøgelser af blandt andet underlag, brandfare og potentielle fugtproblemer.
Tidligere er mange grønne tage løbet ind i problemer med dræning, men produktudvikling og nye løsninger har gjort det hele nemmere, så længe etableringen følger branchens standarder.
-Med de mange nye grønne tage, der vokser frem i København, er TOR sammen med offentlige myndigheder meget opmærksomme på, at tagene skal anlægges på en måde, så de ikke bliver en såkaldt ’brandspreder. Det er en stor udfordring, da et grønt tag er foranderligt og ændrer sig med årstidernes gang. Det er derfor ofte nødvendigt at benytte fx brandbælter og stenballast, siger sekretariatsleder Tommy Bunch-Nielsen fra TOR.