Som de eneste af sin slags har Hebel brandvægselementer i kun 200 mm tykkelse netop bestået brandtesten EI-M 180, som både tester brandmodstandsevne og mekanisk styrke. Dermed bliver det langt lettere for projekterende at optimere brandsikkerheden uanset bygningstype, da de blot behøver ét enkelt produkt for at opfylde brandkravene.
Hebel brandvægselementer har netop bestået brandtesten EI-M 180, som afspejler de højeste krav til brandperformance i dansk byggeri. Og da elementerne blot har en tykkelse på 200 mm, er det et helt unikt resultat, fortæller Johan Vestergaard, der er teknisk chef for Skandinavien hos Xella, som står bag Hebel:
- Det er enestående godt gået i så lav tykkelse, og det er der ingen andre porebetonløsninger, som er i nærheden af. For de projekterende betyder resultatet, at de nu har sikkerhed for at indfri alle brandkrav, når de anvender Hebel brandvægselementer. Uanset hvilken bygningstype der er tale om, vil selv de skrappeste danske brandkrav være opfyldt.
- Man slipper for en masse bøvl, da man kan nøjes med ét og samme produkt overalt, hvor der skal laves brandvægge, om det så er i et højlager, industribygninger, store haller eller varehuse, understreger han.
Står stærkt imod både brand og slag
Den test, som brandvægselementerne er blevet underkastet, består konkret i, at en væg opbygget af elementerne udsættes for brand på den ene side gennem 3 timer. Derefter udsættes væggen for et slag samme sted 3 gange i træk med en kugle på 100 kg droppet fra 3 meter (3000 Nm). Og står væggen stadig, efter at være blevet udsat for først brand og derefter slag, så har elementerne bestået testen.
Dermed er det ikke kun elementernes modstandsdygtighed over brand, der bliver testet, men også deres mekaniske styrke. Og begge dele er ekstremt vigtige aspekter ved dét at sikre en bygning effektivt i dag, forklarer Johan Vestergaard:
- Det handler ikke kun om, at brandvæggene skal kunne bremse spredningen af ild, røg og varme gennem bygningen. De skal også kunne modstå påvirkningen fra eksempelvis inventar, der vælter, eller andre bygningsdele der falder sammen. På den måde mindskes risikoen for, at bygningen kollapser på grund af brand.
Porebeton sikrer minimalt CO2-aftryk
Det er imidlertid ikke kun den stærke performance, der gør de slanke Hebel brandvægselementer til en attraktiv brandsikringsløsning. De modulære elementer er også nemme for de udførende at håndtere og montere, hvilket mindsker risikoen for fejl og forsinkelser undervejs i byggeprocessen.
Endelig bidrager porebetonelementerne til byggeriets grønne regnskab med et minimalt CO2-aftryk i forhold til et alternativ som fx traditionel beton, påpeger Johan Vestergaard:
- Hebel brandvægselementer udgør et massivt, formstabilt og integrérbart byggesystem fremstillet af de 100 pct. uorganiske naturmaterialer kalk, sand og vand. De kombinerer høj styrke med lav vægt, og det betyder markant lavere CO2-aftryk i forbindelse med transport, hvilket er en stor fordel for det samlede CO2-regnskab. Man opnår med andre ord både brandsikkerhed og bæredygtighed i én samlet systemløsning.