Med 65.714 håbefulde unge, der netop har fået at vide, at de skal begynde på en videregående uddannelse til september, bliver der kamp om at få fat i en af de små boliger i studiebyerne, som er til at betale for en studerende. I studiebyer som fx København, Aarhus, Odense og Aalborg er der et akut behov for op mod 22.000 studieboliger, viser nye tal fra Dansk Byggeri.
Tillykke med pladsen på dit drømmestudie, og held og lykke med boligjagten. De 65.714 unge, der netop har fået en plads på drømmeuddannelsen, skal nu i gang med at finde en bolig, der er til at betale for en studerende.
Nye tal fra Dansk Byggeri viser, at der lige nu er et akut behov for 8.400 studieboliger i København, 3.900 studieboliger i Aarhus og 2.400 studieboliger i både Aalborg og Odense. Derudover er der også behov for studieboliger i mindre studiebyer som Kolding, Sønderborg, Slagelse, Hillerød og Randers, hvilket giver et akut behov for 22.000 studieboliger i hele landet.
- Når mange studerende skal ind på boligmarkedet på en gang, så bliver der kamp om de få mindre boliger, der er til at betale. Nogle er heldige at få plads på et kollegie eller anden form for studiebolig, mens andre må lede efter nålen i høstakken og sove på sofaer eller pendle langvejs fra, indtil de er heldige at finde en bolig, som er til at betale. Og når vi har et akut behov for 22.000 studieboliger, så er der en stor risiko for, at mange står uden bolig, når de skal starte på deres studie til september, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Sebastian Kaldahl.
Antallet af unge, der bliver optaget på en videregående uddannelse, er siden 2007 steget knap 50 procent, mens antallet af studieboliger ikke er fulgt med.
- Behovet for studieboliger er størst i København. Det skyldes, at byggeriet af studieboliger ikke har været prioriteret i en periode på knap 20 år fra politisk side. I dag bliver der heldigvis bygget på livet løs, og det er rigtig positivt, men realiteten er stadigvæk, at håbefulde studerende ikke kan få tag over hovedet inden studiestart, siger Sebastian Kaldahl, der er økonomisk konsulent i Dansk Byggeri.
Kollegiekontoret i Aarhus vurderer, at der i år vil være en permanent bolig til alle de nye studerende i Aarhus. I København er der i et forsøg på at hjælpe de studerende med at få tag over hovedet opført lidt under 200 midlertidige studieboliger, og der er flere på vej.
- Aarhus har prioriteret at bygge 3.000 almene studieboliger, og det har gjort det en del nemmere for studerende at finde en bolig. I København er de midlertidige boliger en god start, når alternativet er at sove på en sofa eller pendle langvejs fra, men det er alt for få i forhold til behovet, siger Sebastian Kaldahl, Dansk Byggeri.
I Aarhus kan cirka hver fjerde studerende bo i en studiebolig, og i København er det knap hver femte studerende, der kan bo i en studiebolig.
- Så det er stadig kun en brøkdel af de studerende, der kan få en billig almen studiebolig, mens resten må ud på det private boligmarked, hvor huslejen hurtigt spiser SU’en op og mere til. Særligt i København – men også i alle andre studiebyer – er det nødvendigt at fortsætte med at bygge små almene studieboliger, som er til at betale med en SU, siger Sebastian Kaldahl, Dansk Byggeri.