I mere end 55 år var en af Danmarjks statshemmeligheder gemt i Rold Skov i Nordjylland - -men i næste uge åbner den for offentligheden, nemlig 13. februar. Her slår den tidligere atombunker REGAN Vest nemlig dørene op til en stor museumsoplvelse, der også indebærer en nyopført velkomst-og udstillingsbygning. Og selvom bunkeranlægget er bygget til at kunne modstå atomkrig, har der stadig været behov for at beskytte museet mod vind og vejr.
Selvom det kan virke som en fjern tid, er det kun 60 år siden, at Danmark forberedte sig på en atomkrig. Forberedelserne resulterede blandt andet i etableringen af den fuldt udstyrede atombunker REGAN Vest, som indtil 2012 var en af Danmarks bedst bevarede hemmeligheder.
Men det ændrer sig nu. Mandag den 13. februar genåbnes REGAN Vest nemlig – denne gang som en unik museumsoplevelse, som foruden atombunkeren udgøres af en nyopført velkomst- og udstillingsbygning.
- Vi glæder os meget til at slå dørene op til museet, hvor besøgende kan se frem til at opleve et samlet koncept bestående af en 5.500 kvadratmeter bunker, udstilling, natur, læringscenter og maskinmesterbolig, som rummer hele den samlede historie om én af Danmarks mest velbevarede hemmeligheder. Og her spiller den nye udstillingsbygning selvfølgelig også en vigtig rolle i den samlede oplevelse, fortæller museumsdirektør i REGAN Vest, Lars Christian Nørbach.
Inspireret af fortidens mystik
Eftersom REGAN Vest befinder sig 60 meter under jorden, skal den nye velkomst- og udstillingsbygning fungere som et blikfang over jorden, der falder naturligt ind i museets omgivelser. Og her har den mystik, som tidligere har omgærdet den underjordiske atombunker, været med til at inspirere bygningens udtryk.
Det er AART architects, som har tegnet bygningen, der fremstår som fire sorte bokse, gemt dybt inde i den nordjyske skov.
- Boksene kommer til at fremstå som massive og samtidig introverte i landskabet. Nærmest som lukkede udstillingsmontre. På den måde er æstetikken omkring den nye bygning stærkt inspireret af den hemmelige historie, som har udspillet sig omkring REGAN Vest, forklarer Lars Christian Nørbach.
Atomsikrede omgivelser skal stadig beskyttes mod vind og vejr
Under opførelsen af den nye velkomst- og udstillingsbygning har der været fokus på at forene den omgivende natur med museets historie og æstetiske udtryk.
Og med en beliggenhed midt i Rold Skov har der været store krav til materialevalget.
- Skovens fugtige klima stiller naturligvis store krav til vores museumsfaciliteter, som skal holde i mange år. Og for at sikre den nye velkomstbygning mod vind og vejr har vi valgt at benytte Cembrit Windstopper, som kan bidrage til netop det, siger projektkoordinator i REGAN Vest, Jens Ove Skjærbæk
Ifølge salgschef hos Cembrit, Brian Bjellum, er vindspærrepladerne optimale, når bygninger skal sikres mod et hårdført omkringliggende miljø. Med vindspærrepladerne kan bygningerne nemlig stå uafdækket udendørs i en længere periode, hvor der er behov for at holde fugt og vind ude indtil, at den endelige facade monteres.
- Vindspærrepladerne i fibercement er enormt modstandsdygtige overfor fugt, råd og svamp. Derfor er pladerne også ofte anvendt i mange typer af projekter i forskellige miljøer – lige fra det golde Grønland til en af Danmarks største skove. Vindspærrepladerne har desuden vist sig særdeles vigtige i en tid, hvor øgede leveringstider på materialer har betydet, at mange facader står uafdækket i længere tid end normalt, forklarer Brian Bjellum og fortsætter:
- Det samme gælder REGAN Vest, som er et helt unikt sted, der rummer en vigtig fortælling om vores historie. Derfor er vi også utrolig stolte af at kunne levere materialer til det nye museum, som netop skal medvirke til at formidle den medrivende hemmelighed, som REGAN Vest har gemt på.
Fakta om projektet:
Bygherre: Ejendomsfonden REGAN Vest
Arkitekt: AART architects DK A/S, Thøgersen & Stouby ApS
Ingeniør: NIRAS
Landskabsarkitekt: SLA A/S
Leverandør af vindspærreplader: Cembrit A/S – produkt: Cembrit Windstopper