Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det er blevet dyrere at bygge nyt hus.
Omkostningerne til at bygge er nu 4,1 pct. højere sammenlignet med sidste år. Prisstigningerne på at bygge udvikler sig således hurtigere end den generelle prisudvikling i samfundet. Det er primært omkostningerne til materialer, som trækker omkostningerne i vejret og ikke arbejdslønnen. Således er omkostningerne til materialer steget med 5,6 pct. det seneste år, mens arbejdslønnen kun er steget med 1,0 pct. Ændringerne betyder, at byggeomkostningsindekset for enfamiliehuse er steget med 4,0 pct. det seneste år, mens etagebyggeri er steget med 4,4 pct.
- Det, at materialer stiger i pris i en periode, hvor vi har vigende konjunkturer tegner et billede af, at der ikke er specielt hård konkurrence i markedet for materialer til byggeriet. Når det er sagt, er der dog visse efterspørgelseskomponenter, der kan forklarer noget af udviklingen såsom jordskælvene i Japan. Det er nemlig især betonelementer, der er steget voldsomt i pris med en stigning på hele 17 pct. det seneste år., pointerer Mikkel Høegh, seniorøkonom hos BRFkredit.
- Er man på jagt efter drømmeboligen, er det dog tankevækkende, at det er blevet 4 pct. dyrere at bygge nyt hus, mens det er blevet 3,2 pct. billigere at købe et eksisterende hus igennem de sidste 12 måneder. Godt nok vil der være forskelle i materialer, kvaliteter mv. på det nye og gamle hus, men til gengæld vil det eksisterende hus formentlig have en bedre beliggenhed alt andet lige, idet de bedste grunde bliver bebygget først. Udviklingen betyder, at hvis man har sat et bestemt beløb af til at købe hus for, får man mest for pengene ved at købe et brugt hus. Forskellen i prisniveauet mellem nybyggeri og eksisterende huse er således ved at ramme hinanden. Det taler for, at boligpriserne på de eksisterende huse burde bevæge sig mere fladt fremadrettet, siger Mikkel Høegh.