Sygehus Sønderjylland, Aabenraa er nu i fuld gang med at blive udbygget til akutsygehus. Regionen har netop godkendt det samlede fase 1 projekt, der har et budget på 550 mio. kroner.
Byggegruben er færdig og skurbyen er etableret, og i øjeblikket indgås kontrakterne på storentrepriser i forbindelse med udbygningen af Sygehus Sønderjylland, Aabenraa, der skal cementere sygehuset som ét af Region Syddanmarks fire akutsygehuse.
Hovedparten af nybyggeriet er disponeret til en ny sengebygning og Familiehuset. Hertil kommer en betydelig udvidelse af akutområdet (fælles akutmodtagelse / FAM) med faciliteter til den akutte modtagelse og observationssenge samt udvidelse af OP-afsnittet og tilpasning af billeddiagnostik.
Nybyggeriet bygger videre på Sygehus Sønderjylland, Aabenraas stærke logistiske struktur med forsyningsdistribution i kælderniveau, adgang for gående via hovedindgangene i niveau 1 mod syd og nord og med al sengetransport i niveau 2.
Det er aarhus arkitekterne a/s i samarbejde med Creo Arkitekterne A/s, der er totalrådgivere på sygehuset, der forventes færdigt i begyndelsen af 2014.
Det nye anlæg består af et genkendeligt bygningshierarki, der fungerer som pejlemærke. Der har i disponeringen og planlægningen været fokus på, at der indefra vil være udsigt til de grønne områder. For at bevare et samlet arkitektonisk helhedsindtryk for den kommende bygningsstruktur er der i det eksisterende sygehus’ niveauer taget udgangspunkt i stedets eksisterende struktur og materialeholdning. Derved vil sygehuset i de nederste planer fungere som en afdæmpet teglbase for de kommende overbygninger i den næste fase, hvor arkitekturen får mere frie rammer.
En udfordring i planlægningen og i realiseringen af det nye sygehus er, at det eksisterende sygehus skal kunne fungere uhindret, mens byggeriet af det nye sygehus pågår. Det vil sige, at patient- og besøgsstrømmene ind og ud af det nuværende byggeri ikke må forhindres, og at byggeriet ikke får indflydelse på de undersøgelser m.v., der foretages på sygehuset. Aarhus arkitekterne har gennem mange års erfaring udviklet og afprøvet metoder til nænsom udførelse, der sikrer patienter og personale så optimalt et byggeforløb som muligt, således at man undgår unødige gener fra støv og støj og forebygger farlige situationer.