Højteknologifonden giver tretten millioner kroner i støtte til et nyt innovativt forskningsprojekt, der under overskriften ”BladeRunner” samler landets førende eksperter inden for betonbyggeri, robotteknologi, arkitektur, matematik og IT
- Projektet kan ses som et opgør med de klassiske firkantede betonelementer, og målet er at udvikle nye serier af skræddersyede betonelementer i avancerede former, der på et konkurrencedygtigt økonomisk grundlag umiddelbart kan give frit spil for design af fremtidens unikke byggerier med buede, bærende konstruktioner, og vi er stolte over at være med i dette projekt, der matcher vores ønsker om gennem innovativ nytænkning at tilføre betonelementet helt nye arkitektoniske muligheder.
Det siger administrerende direktør Erling Holm fra Confac A/S i en kommentar til at virksomheden sammen med arkitektfirmaet 3XN A/S, Odico Aps, Robotteknologi ved Teknologisk Institut i Odense samt afdelingerne for Matematik, Informatik og Mekanik på DTU, har fået tretten millioner kroner i støtte til forskning i og udvikling af betonelementer i avancerede former, der uden store meromkostninger og reduceret effektivitet åbner helt nye arkitektoniske muligheder for visionært design af unikke byggerier med kurver og buer i de bærende konstruktioner.
- Det handler i bogstaveligste forstand om at tænke ud af boksen og udbrede viften af muligheder for at udnytte betonelementet kreativt i nye arkitektoniske sammenhænge, der, uden at det koster en bondegård, bryder med traditionel formgivning i firkantede kasser, fortsætter Erling Holm og pointerer, at det i dag er både dyrt og besværligt at realisere arkitekternes ønsker om at arbejde kreativt med arkitekturen.
Banebrydende robotteknologi
- I dag kan vi lave alle former, som kan beskrives af rette linjer, men i en lang række tilfælde har man brug for at kunne lave helt frie former, som det er tilfældet i en række store byggerier i udlandet og i Danmark, fortsætter Anders Bundsgaard, administrerende direktør for den unge danske virksomhed Odico, der har udviklet en - også i globalt perspektiv - banebrydende, højeffektiv robotteknologi til udskæring af avancerede støbeforme til betonindustrien i flamingo, eller i fagsprog Ekspanderet Polystyren (EPS).
- I BladeRunner-projektet vil vi skabe en ny teknologi, som kan producere alle former uden begrænsning og med samme høje hastighed som vi kender fra de nuværende produktioner af betonelementer. Dermed kan danske og udenlandske arkitekter realisere deres mest kreative former inden for en økonomisk overkommelig ramme, og det vil efter vores overbevisning bringe den danske byggesektor i den absolutte front internationalt.
Den vision deler Kasper Guldager Jørgensen, direktør 3XNs innovationsenhed GXN:
- Vi står vi for udformningen af en lang række byggerier, der ofte bryder med traditionel formgivning. Vi er dagligt udfordret i at realisere vores arkitektoniske visioner. Med BladeRunner-projektet tager den udvikling et tigerspring af dimensioner, som jeg tror vil hjælpe med at bringe dansk byggeri helt til tops i den globale udvikling, siger Kasper Guldager Jørgensen.
”BladeRunner”-projektet, der over de kommende tre år skal bane vej for rationel produktion af unikt formede, skræddersyede betonelementer, har et samlet budget på 24 millioner kroner og støttes af Højteknologifonden med 13 millioner kroner. Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Odico ApS, Odense, arkitektfirmaet 3XN A/S, Teknologisk Institut – Robotteknologi, DTU Matematik/DTU Informatik, DTU Mekanik og Confac A/S.
Foto: - Vi er stolte over at være med i ”BladeRunner”-projektet, der skal tilføre betonelementet helt nye funktionelle og funki værdier, der udbreder viften af muligheder for på et konkurrencedygtigt økonomisk grundlag at imødekomme arkitekternes ønsker om unikke byggerier, der bryder de klassiske firkantede moduler, konstaterer administrerende direktør Erling Holm fra Confac A/S.