Aarhus får 12-etagers energilaboratorium

Forskere fra Aarhus Universitet har taget et nyt kollegium i brug som fuldskala bygningslaboratorium. I løbet af de næste tre år skal de gennemføre noget, der ligner verdens mest radikale energiovervågningssystem. Døgnet rundt logger de energiforbruget i 132 lejligheder med få sekunders mellemrum. Målet er at udvikle ny teknologi, der kan gøre bygninger intelligente.

Det nye Grundfos Kollegium på havnen i Aarhus har indbygget teknologisk isenkram for millioner af kroner, og nu tager forskere hul på det, der måske er verdens største fuldskalaforsøg med intelligent styring af energiforbrug.

- Det er den mest gennemmonitorerede bygning, jeg har kendskab til, og derfor er den et helt unikt forskningslaboratorium. Vi kan registrere beboernes energiforbrugende adfærd med en frekvens på få sekunder helt ned på rumniveau,siger Steffen Petersen, adjunkt ved Aarhus Universitet.

Målet er, at den enkelte lejlighed helt automatisk sørger for et godt indeklima med et lavt energiforbrug. Eksempelvis skal den registrere, hvis man får gæster og sørge for, at luftfugtigheden ikke bliver for høj. Og bygningens systemer skal løbende samle informationer om vejrudsigten og kommunikere med varme- og ventilationsfunktionerne i lejlighederne, så de hele tiden har en komfortabel rumtemperatur med det lavest mulige energiforbrug.

Kollegiet skal i de kommende tre år danne base for et af Aarhus Universitets store energiforskningsprojekter. For hver eneste af kollegiets 132 lejligheder logges temperatur, fugtighedsniveau, CO2-udledning og flow af vand, varme og el hvert sjette sekund døgnet rundt. Det giver forskerne adgang til et helt unikt datagrundlag.

- Når vi har en tilstrækkelig stor datamængde, kan vi begynde at se på sammenhænge. Er der særlige spidsbelastningstidspunkter? Og kan vi styre den energiforbrugende adfærd i forhold til det aktuelle udbud af strøm i et forsyningssystem baseret på vedvarende energi, siger Steffen Petersen.
Desuden er det intentionen, at bygningen skal modtage vejrprognoser om temperatur, vindforhold og solens retning, og forskerne er allerede godt i gang med at eksperimentere med, hvordan disse informationer automatisk kan regulere bygningens samlede varme- og ventilationsbehov med det lavest mulige energiforbrug og det mest optimale komfortniveau for de unge, der bor der.

Baggrund
Forskningsprojektet inkluderer Danmarks hidtil mest omfattende måleprogram for bygningers energiforbrug.
Projektets titel er Virtuel Powerplan for Smart Grid Ready Buildings. Det er finansieret af energinet.dk’s ForskEl program og har et budget på i alt 7,55 mio kr.
Grundfos Kollegiet på havnen i Aarhus har indbygget teknologisk isenkram for millioner af kroner. En stor del af det er finansieret af industrikoncernen Grundfos A/S, som blandt andet også bruger målefaciliteterne til at eksperimentere med varmegenindvinding fra spildevand.