Beskyttelse mod farerne ved lavkvalitets LED-lys

Europa-Kommissionen har fjernet et stort antal andenrangs LED-lys fra markedet, fordi de udgør en risiko for kunderne

Europa-Kommissionen har fjernet et stort antal andenrangs LED-lys fra markedet, fordi de udgør en risiko for kunderne. Danske myndigheder laver stikprøvekontroller, men det er ikke nok, mener OSRAM, som nu kommer med fem gode råd, der beskytter køberne.

Mere end 70 ulovlige eller andenrangs LED-baserede produkter er blevet trukket tilbage fra markedet i de fire år, der er gået, siden Europa begyndte at udfase glødepærer til fordel for mere bæredygtige LED lysdioder af højere kvalitet, afslører lysfirmaet OSRAM.

Denne type produkter, hvoraf mange er importerede lavkvalitetsprodukter, spænder fra enkelte LED-pærer til komplette lysløsninger til både industrien, professionelle brugere og forbrugere. Produkterne er blevet fjernet af Europa-Kommissionen som forebyggende tiltag for at beskytte køberne mod potentielle farer såsom elektrisk stød, forbrændinger og i nogle tilfælde endda brand.

Dog mener OSRAM, at køberne har brug for yderligere beskyttelse mod farerne. Derfor opstiller OSRAM nu fem gode råd, der skal hjælpe kunderne, når de køber LED-belysning.
- LED lysprodukter har forandret lysindustrien. Ægte, højkvalitets LED-produkter er op til 90 % mere energieffektive og giver lavere totalomkostninger. Men det kan være svært for kunderne at vide, om de produkter, de køber, er, hvad de giver sig ud for at være. Og EU-listen over løsninger, der ikke lever op til den krævede standard, er bekymrende læsning , siger Henrik Worsøe, administrerende direktør i OSRAM A/S.

- Loven hjælper med at beskytte køberne mod farlige produkter, men myndighedernes stikprøvekontroller er utilstrækkelige. Derfor bør kunderne være påpasselige overfor billige LED’er, - også fordi mange giver en elendig ydelse med hensyn til lysstyrke og holdbarhed. Selvom de i nogle tilfælde holder sig indenfor sikkerhedsgrænserne, risikerer de stadig at være en dårlig investering  siger Henrik Worsøe.

OSRAM arbejder dedikeret for at hjælpe virksomheder og forbrugere til at investere i trygge og sikre LED lysprodukter, som opfylder deres behov og er økonomiske, uden at gå på kompromis med kvalitet og effektivitet.

- Vi har derfor udarbejdet nogle gode råd, som vil hjælpe kunder med at navigere sig gennem markedet og finde løsninger, de kan være trygge ved. Løsninger der bygger på mange års forskning og udvikling samt omfattende sikkerhedstest, forklarer Henrik Worsøe.

OSRAM giver følgende råd til købere af LED lysløsninger:

• Køb velkendte mærker fra velrenommerede forhandlere. Rådet gælder enkelte lyspærer såvel som komplette lysarmaturer og lysinstallationer. Vælg en veletableret virksomhed, som stadig er på markedet, når garantien udløber, og som fortsat vil investere i ny produktudvikling.
• Vælg et mærke med et godt omdømme, der giver tryghed for kvalitet, både under og efter garantiperioden.
• Vælg produkter med levetidsgarantier. Kig efter disse på indpakningen.
• Tjek at produkternes ”IP ratings”, som udtrykker deres tæthedsgrader, er specificeret til det, produkterne skal bruges til. Det er særlig vigtigt, når lysproduktet skal bruges udendørs, klare vejr og vind eller være vandtæt.
• Kig efter CE-mærket – men vær opmærksom på, at selv dette mærke nogle gange bruges vildledende. Visse produkter, der ikke lever op til gældende standard, har et mærke, der ligner CE-mærket. Men i virkeligheden dækker det over ”China Export” og ikke ”Conformité Européenne”. Figuren nedenfor afslører den skjulte forskel:


Den fulde liste over produkter, der er blevet trukket tilbage, findes i Europa-Kommissionens RAPEX-database (Rapid alert system for non-food dangerous products (RAPEX) database.) Her omfatter eksemplerne blandt andet en 30 kilo tung lysinstallation til loftopsætning, som nemt kunne falde ned; lysarmaturer med kanter så skarpe, at de kan skære igennem strømledninger; en hundeformet legetøjslygte med strømførende elektriske komponenter, som var blottede under opladning; udendørs julebelysning, som ikke var vandtæt; el-ledninger som var forbundet til elstik med knuder, svag lodning eller ubrugelig lim; plastik-stik med utilstrækkelig varmemodstand og opladere der smeltede.