Verdensøkonomien står formentlig over for et mindre take-off, hvor de fleste regioner vil opleve højere vækst i de kommende år. Europa vrister sig fri af recession, USA kører et gear op i opsvinget og Emerging Markets løfter sig efter længere tids afmatning, lyder vurderingen fra Allan von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank.
- Det er ikke første gang afslutningen på krisen er blevet udråbt, så hvorfor skal man så tro på det denne gang? I store træk handler det om, at tømmermændene efter boligboblen og finanskrisen omsider er ved at være overstået – eller i hvert fald er dulmet gevaldigt. Og vejen er dermed banet for at give plads til vækst igen.
De seneste år har USA og Europa lidt under gevaldige tømmermænd efter den store boligfest, der endte i et massivt kollaps og kastede den vestlige verden ud i den værste finanskrise siden Depressionen i 1930’erne, forklarer Allan von Mehren og fortsætter:
-Tømmermændene stammede fra al for høj gældsætning hos forbrugerne, der nu fokuserede på at spare op frem for at købe nye forbrugsgoder. Og et kolossalt hul i statskassen i mange lande, der var en konsekvens af den enorme regning fra finanskrisen. Overvurderede boligpriser, en sønderskudt banksektor og et finansielt system, der ofte var tæt på et nyt kollaps pga. euro-krisen, var ligeledes en del af de voldsomme tømmermænd.
- Det tager tid, at komme sig ovenpå sådan en omgang. Men på et tidspunkt stopper tømmermændene fra selv den vildeste fest. USA er kommet meget langt i at komme ovenpå. Banksystemet er igen velfungerende og den private gæld er nedbragt betydeligt. Og nok så vigtigt så er boligmarkedet vendt over det seneste år efter at have været nedfrosset i seks-syv år. Det er afgørende for, at forbrugerne får humøret tilbage og tør bruge flere penge. Og det ser vi så småt ske nu. Den sidste rigtige modvind USA har tilbage er yderligere kraftige offentlige nedskæringer og skattestigninger, der holder opsvinget tilbage i år. Men næste år er USA tæt på at have lukket hullet i den offentlige kasse, og så stopper de kraftige nedskæringer. Det baner vejen for, at optimismen kan få en tak yderligere op og for alvor få opsvinget til slå rod og blive styrket.
Europa i slæbespor
- Europa har haltet bagefter i helingen af tømmermændene. For eksempel er banksystemet stadig langt fra velfungerende, og boligpriserne er stadig overvurderet mange steder. Men en kraftig opblødning af euro-krisen og højere vækst i USA vil bidrage til at tilliden kommer stille og roligt tilbage hos forbrugere og virksomheder. Det har vi allerede set tegn på det seneste halve år, og meget peger på at denne tendens vil fortsætte støt og roligt.
- En afgørende faktor for bedringen af global økonomi er, at forbrugerne i Vesten får flere penge op af lommen. Privatforbruget i de vestlige økonomier er ankeret for produktion og investeringer i hele verden. Det er drivkraften for om virksomhederne kan afsætte deres varer – og derfor har lyst til at investere. Og en stor del af de varer vi forbruger i Vesten bliver produceret i de nye vækstlande som for eksempel Kina, så disse lande lider også, når forbruget kører ned i Vesten. Derfor kan vigtigheden af at vi nu ser stigende forbrugertillid og øget forbrug i både USA, Europa og Japan næsten ikke understreges nok. Det vil skabe en positiv spiral, hvor øget afsætning igen vil få virksomhederne til at turde investere og ansætte folk, og hvor produktionen i Emerging Markets igen skal skrues op.
Konklusionen er dog, at vi går en lysere fremtid i møde:
- At dømme efter de seneste tendenser er humøret så småt ved at komme tilbage hos de vestlige forbrugere og virksomheder – en konsekvens af at de store ubalancer er ved at være renset ud af systemet. Det baner vejen for en årrække, hvor forbrugere og virksomheder igen tør bruge penge. Og verdensøkonomien dermed kan bevæge sig hurtigere fremad igen.