En af industriens største udfordringer med beton er, at overfladestrukturen hurtigere bliver nedbrudt ved kontakt med både syrer og baser.
Ingeniør og opfinder Lars Børthy har derfor løst problemet med en helt unik polymeregrunder med nano-neddelt glas, BorthyGlass. Betonen får dermed en nærmest uigennemtrængelig overflade, der fx sikrer betonrør, belægningssten og tagplader væsentlig længere holdbarhed, end tidligere set.
- I samarbejde med HawkeyePedershaab og Teknos har jeg de sidste par år udført en række laboratorie og produkttests, der giver mig udførlig dokumentation på BorthyGlass enorme forretningspotentiale. Alene på kloakrør til spildevand, kan jeg dokumentere et potentiale på 460 milliarder kroner på det globale marked. Når dette lægges sammen med alle de andre anvendelsesmuligheder i industrien, er det næsten kun fantasien, der sætter grænsen, erkender Lars Børthy fra Sindal om sin opfindelse, der har været undervejs i ti år.
Produktionsapparatet er klar
- Jeg skal dog ikke lægge skjul på, det har været en utrolig lang udviklingsproces, da min økonomi undervejs viste sig at være knap så stærk som min opfindelse. Samtidig gjorde den globale finansielle krise det heller ikke lettere at stable det økonomiske fundament på benene. Desuden må jeg erkende, at min stædighed med at lykkes med projektet ikke altid har været lige let at håndtere for mine samarbejdspartnere, hvorfor vejen mod målet er blevet mere op ad bakke, end jeg havde forventet, erkender Lars Børthy, som gennem sit arbejdsliv altid har arbejdet med beton på enten den ene eller anden måde.
- De mange års erfaring fra branchen lagde naturligvis grundstene til idéen med BorthyGlass, og det vil være så ærgerligt, hvis det hele stopper så tæt på mål med al den dokumentation, jeg efterhånden har fået om metodens enorme forretningspotentiale. Som situationen ser ud akkurat nu, vil én enkelt ny samarbejdspartner faktisk kunne gøre hele udslaget,” påpeger en fortrøstningsfuld Lars Børthy.
Trods det lange forløb er det lykkedes at stable det meste af produktionsapparatet på benene i samarbejde med virksomhederne HawkeyePedershaab og Teknos. Produktionschef Morten Nørgaard hos HawkeyePedershaab har været med det meste af vejen og er ligeledes enig i, at BorthyGlass har et enormt globalt forretningspotentiale
Billigt alternativ
- Derfor har vi i samarbejde med Lars Børthy udviklet et produktionsanlæg til kloakrør, hvor BorthyGlass med vakuum presses dybt ind i overfladestrukturen på betonrørets inderside. Det gør betonrørenes overflade både væsentligt mere modstandsdygtige og billigere i produktion, end de alternativer, vi har i dag, fastslår Morten Nørgaard fra HawkeyePedershaab.
Hos virksomheden Teknos i Vamdrup er man specialister i Industriel maling, og produktionschef Henrik Hansen har løbende været med i produktudviklingen af BorthyGlass.
- Vi har gennemført en lang række produkttests og har efterhånden fået justeret blandingsforholdene i polyméren, så den nu er helt perfekt. Vores produktionsapparat er derfor klar til at blande rigelige mængder BorthyGlass, når kunderne for alvor får øjnene op for produktets suveræne og unikke egenskaber, fortæller produktionschef Henrik Hansen. Han er derfor heller ikke i tvivl om, at BorthyGlass-metoden har et enormt forretningspotentiale og vil kunne revolutionere brugen af beton i fremtiden.
- Der er så mange anvendelsesmuligheder i beton i både industri, fødevareindustri og byggebranchen. Og det er lige netop det, opfinder Lars Børthy har brug for, at markedet får øje på,” påpeger Henrik Hansen og beklager samtidig, at Teknos ejere ikke kan investere flere penge i projektet på nuværende tidspunkt.
Mangler investor
- Selvom vejen har været temmelig ujævn, har jeg arbejdet ihærdigt og satset adskillelige millioner af egen lomme på at bevise, BorthyGlass virkelig er et unikt produkt, en unik metode og en god ide. Alle behandlede betonflader får en ekstrem holdbar overflade, uanset om det er eternitprodukter, kloakrør, spaltegulve, eternitprodukter, betontagsten, piloteringspæle og vindmølletårne, fastslår Lars Børthy.
På baggrund af sit grundige forarbejde kan Lars Børthy derfor uden problemer dokumentere det enorme globale markedspotentiale. Blandt andet vil produktionsomkostningerne af betonrør til spildevand blive reduceret væsentlig ved anvende BorthyGlass, da man i dag fx er nødt til at fore betonrør med plastrør, for at opnå den nødvendige holdbarhed.
Lars Børthy lægger heller ikke skjul på, at han nu bare mangler de sidste investorer for at nå i mål med projektet, og håber derfor, han kan få det på plads inden alt for længe.
- Metoden og produktionsapparatet er nærmest køreklar, og det vil næsten ikke være til at bære, hvis det ikke lykkes. Jeg er dog fuld af fortrøstning og arbejder på højtryk på, om ikke der skulle være mulighed for at finde en kapitalstærk medspiller, som vil samarbejde med mig, HawkeyePedershaab og Teknos om at få dette projekt sendt ud på det globale marked,” slutter opfinder Lars Bør