Et stigende antal danske entreprenører, begynder at anvende lokationsbaseret tidsplanlægning på byggepladsen. En gammel metode (cyklogram) er blevet digitaliseret, og giver de udførende et langt bedre overblik over tidsplaner end med gængse metoder.
Enemærke & Petersen er i stigende vækst, og er på flere punkter længder foran deres konkurrenter. Anvendelsen af lokationsbaseret tidsplanlægning er en af dem. De var nogle af de første, der begyndte at anvende metoden i Danmark, og har nu anvendt metoden igennem flere år i produktionen. Ask Hesselager, procesleder hos Enemærke & Petersen forklarer:
- Enemærke & Petersen a/s renoverer 57 boligblokke i bebyggelsen Vapnagaard, Helsingør, et byggeprojekt der regnes som et af Danmarks største renoveringsprojekter. Et projekt af denne karakter kræver et godt flow og en stabil bemanding for derved at sikre en god kvalitet og en god økonomi. Dette overblik skabes gennem brug af lokationsbaseret tidsplanlægning med Vico Control, som endvidere er helt uundværligt når konsekvenser af ændringer i projektet skal forudsiges. Jeg mener ikke jeg ville kunne skabe det samme overblik uden brug af Lokationsbaseret planlægning. Planlægningsmetoden og brugen af Vico Control er efter min mening den eneste rigtige, når der skal skabes overblik og flow i byggeproduktionen, siger han og fortsætter:
- Ved at få et bedre overblik over det optimale flow, kan aktiviteterne rykkes tættere sammen, og udførselstiden reduceres. Tidsplanen vedrørene Vapnagaard er vanvittig stram. Efter min mening, kunne vi ikke gennemføre denne renovering til tiden, uden brug af lokationsbaseret tidsplanlægning med Vico.
Exigo Consult, en virksomhed med speciale i at optimere processer i byggebranchen, har selv anvendt metoden i mange år, og er dansk eneforhandler af Vico. ”Vi har flere gange fået til opgave for en entreprenør, at komme med oplæg til optimering af deres tidsplaner. Vi anvender lokationsbaseret tidsplanlægning og gennem det overblik vi får, kan vi nemt optimere flowet i aktiviteterne. Vi finder altid 10% i udførselstiden - og som regel mere.”, udtaler Kristian Birch Pedersen, direktør for Exigo Consult.”
- Der er rigtig mange penge vundet, ved at kunne reducere sin udførselstid med 10%. Prøv bare løseligt at regne på, hvor meget det koster at have en byggeplads kørende med mandskab og materiel bare én dag. At kunne gå fra en udførselstid fra 18 måneder til 16 måneder, betyder rigtig mange penge ekstra på bundlinjen.
- Det er både i mindre og større byggeprojekter man oplever fordele med lokationsbaseret tidsplanlægning”, fortsætter Kristian Birch Pedersen. ”Men det er uden tvivl i større byggesager, med mange aktiviteter og mange afhængigheder, man oplever den største værdi. I en større byggesag, står man ret hurtigt med en ti siders lang tidsplan, som er næsten umulig at overskue.