I 1960 var Arne Jacobsen den visionære designer bag verdens første designhotel, Radisson Blu Royal Hotel, og i dag er et af hotellets mest populære værelser stadig nummer 606, der står nøjagtig, som han designede det for mere end 50 år siden. Nu hylder Radisson Blu Royal Hotel sin skaber ved at re-designe værelse 506 i samarbejde med den spanske designer Jaime Hayon – helt i Jacobsens egen ånd.
Da Radisson Blu Royal Hotel åbnede i 1960 (dengang under navnet SAS Royal Hotel), skrev hotellet på mange måder historie. Det var Københavns første skyskraber. Det var det første hotel i den nu globale hotelkæde Radisson Blu. Og ikke mindst var hotellet verdens første designhotel.
Arne Jacobsen blev verdensberømt for mange af sine designs, men Radisson Blu Royal Hotel i København regnes stadig for et af hans mesterværker, fordi han designede hotellet fra yderst til inderst: fra facaden til badeværelserne og fra bestikket i restauranten til de nu lige så legendariske stole, Ægget, Svanen og Dråben. Og mens hotellet siden er gennemgået mange forandringer, så står værelse 606, stadig nøjagtig som Arne Jacobsen tegnede det i 1960.
I en hyldest til hans vision har hotellet besluttet at re-designe værelse 506 med Arne Jacobsen som forbillede i samarbejde med den spanske designer Jaime Hayon.
- Radisson Blu Royal i København er verdens første designhotel. Alt fra yderst til inderst er designet af Arne Jacobsen. Det er helt unikt. I dag er værelse 606 stadig et af vores allermest populære værelser, fordi vi har bevaret det 100 % i hans tidløse design. Her i foråret så vi så igen, hvor fantastisk tidløst hans design er, da Dråben blev relanceret. Ud over at anerkende Arne Jacobsen, så giver det også vores gæster endnu en mulighed for et hotelophold med en designoplevelse, der er helt uden sidestykke, siger Roy Al Kappenberger,” der er General Manager på Radisson Blu Royal Hotel.
Roy Al Kappenberger, General Manager siden 2008, er selv en legende. Han er søn af Alberto Kappenberger, der i over 26 år var hotellets første General Manager. Roy Al Kappenberger boede i en årrække med sin familie på hotellets 20.etage og startede dermed allerede sin karriere i hotelbranchen som 5-årig.
Det var Roy Al Kappenbergers far, der bad Arne Jacobsen designe hotellet, og de arbejdede tæt sammen i den fireårige byggeperiode.
Hayon følger i fodsporene på sit designidol
Mens Ægget og Svanen og mange andre af Arne Jacobsens designs er internationale storsællerter og er blevet fejret vidt og bredt over hele verden, så blev Dråben lavet eksklusivt til hotellet i 1960 og aldrig sat i produktion. Først i foråret 2014 landede stolen i butikkerne, efter at det danske møbelhus Fritz Hansen relancerede Dråben i en række moderne farver. Selvom han er født i Madrid i Spanien, har Hayons designs altid har samme tidløse og simple udtryk og stil som Arne Jacobsens. Og efter hans respektfulde re-design af stolen blev den populære spanske designer også udvalgt til at stå for udformningen af det nye værelse 506 i en hyldest til Arne Jacobsen – direkte nedenunder det berømte værelse 606.
- Arne Jacobsens æstetiske sans og designstil er en af mine største inspirationskilder. Så det var en kæmpe ære, da jeg fik lov til at re-designe hans berømte stol, Dråben, i forlængelse af mit eget design af bordet, Analog. Men jeg føler lidt, at jeg med værelse 506 har fået en endnu mere unik mulighed for at træde direkte i hans fodspor og selv bidrage til dette hotel, som stadig står som et symbol på hans designstil. Jeg er meget, meget stolt,” siger Jaime Hayon.
Grundstenen i Radisson Blu’s globale designfilosofi
Det berømte Københavnerhotel er i dag en del af det globale Radisson Blu-brand, som hører under Carlson Rezidor Hotel Group. Men selvom der er kommet mange nye Radisson Blu-hoteller til siden 1960, så betragtes hotellet og Arne Jacobsens tilgang til design stadig som udspringet for i kædens designfilosofi. I dag bliver alle nye hoteller fortsat designet i tæt samarbejde med nogle af verdens største arkitekter og designere med det fokus, at gøre hotellerne lige så ikoniske, stilistiske og sofistikerede som Arne Jacobsens mesterværk i København.
- I dag er der mere end 230 Radisson Blu-hoteller over hele verden, men the Royal i København var det første i rækken og har den dag i dag stadig en legendarisk status i vores organisation. Den hyldest til Arne Jacobsen, som ligger i at re-designe værelse 506, reflekterer Carlson Rezidor’s global ambition om at forbinde den klassiske og smukke designæstetik med en service af højeste kvalitet, så vores gæster oplever at få den bedste mulige hoteloplevelse. Jeg er meget stolt af, at Radisson Blu Royal Hotel efter mere end 50 år fortsætter med at sætte barren højt i hotelbranchen,” siger Thomas Engelhart, Area Vice President for Carlson Rezidor Hotel Group i Norden.
Der er netop lagt sidste hånd på det nye værelse 506, som blev færdigt i sidste uge. Og i lighed med det berømte værelse 606 lige ovenpå, vil værelse 506 kunne bookes af hotellets gæster.