En industriports vigtigste opgave er at beskytte de varer og medarbejdere, der er indenfor, mod vind og vejr. Det gælder kort sagt om at holde varmen inde og kulden ude.
Overvejer man at investere i en ny port, er det en god idé at indregne både den årlige energibesparelse, som udspringer af portløsningens forbedrede U-værdi, og muligheden for at opnå tilskud til investeringen via den landsdækkende energisparetilskudsordning.
Tilskud kan variere
Energisparetilskuddet beregnes på baggrund af den årlige besparelse på varmeregningen, og kan derfor svinge betydeligt fra sag til sag.
- Vi har set eksempler på energisparetilskud fra 2.500 kroner til 14.000 kroner pr. port. Og når vi ser på den årlige energibesparelse, har vi set besparelser fra 2.000 DKK til 11.000 kroner pr. år. Det er derfor rigtigt vigtigt, at man ser på den enkelte port i den rigtige sammenhæng, så man kan få en vurdering, der holder, siger projektleder Henrik Thyboe-Thomsen fra Dansk Energirådgivning, som samarbejder med Lindab om at gøre det lettere for virksomheder at opnå tilskud til energirenoveringer.
En række faktorer spiller ind, når man skal udregne tilskud og energibesparelse. Det gælder blandt andet den eksisterende ports stand og isoleringsevne, portens placering, rummets temperatur og eventuelle utætheder.
- Derfor anbefaler Dansk Energirådgivning, at der i hver enkelt sag laves en energianalyse. På den måde kan virksomheder, der overvejer at investere i en ny energieffektiv portløsning, få overblik over totaløkonomien i projektet, inden beslutningen træffes, siger Henrik Thyboe-Thomsen.
Foto:Team fra dansk Energirådgivning, som har udviklet et nyt on-line system til energibesparelse. Fra venstre Pernille Frederiksen, administration & backoffice, Jens Aage Sandberg, projektleder, Asger van der Wehl, IT ansvarlig, Henrik Thyboe-Thomsen, projektleder og Michael K. Søndergaard, adm. direktør.