Af miljøpolitiske grunde er al belysning til gade, pladser og veje der har kviksølv som lyskilde blevet forbudt gennem et EU-direktiv og er derfor under udfasning. Nuværende lagre må bruges, men denne type belysning må ikke længere produceres og derfor heller ikke længere sælges. Spørgsmålet er derfor: hvad er alternativet?
En mulighed er at gå LED-vejen, hvor markedet efterhånden har indrettet sig efter sig efter de nye miljøkrav og glødelampens udfasning med en stor satsning på produktudvikling, der gør det muligt at være et alternativ til alle belysningsformer. En anden mulighed er at anvende metalhalogen som lyskilde – som f.eks. løsningen Relumnia fra Sylvania, der pr. 1. juli er på det danske marked gennem Solar A/S.
- Fordelen ved at anvende metalhalogen som lyskilde fra Sylvania er, at der er tale om en helt nyudviklet lyskilde, der kan anvendes i de samme armaturer, altså samme fatning og samme spoler. Dertil kommer, at den nye metalhalogenlyskilde er af en meget bedre kvalitet end de hidtil kviksølvbaserede lyskilder – de har en bedre lysstyrke og de holder længere, fremhæver Jesper Tymm-Andersen, der repræsenterer Sylvania på det danske marked.
Jesper Tymm-Andersen erkender, at en LED-lysning har en længere holdbarhed end en metalhalogenlyskilden, men har en væsentlig indvending:
- Det er de færreste, der i dag har råd til at udskifte al deres vej- og gadebelysning med LED-løsninger, fordi hele armaturet skal udskiftes, hvilket let kan koste 6.-8.000 kr. pr. armatur. En løsning med metalhalogen vil kun koste en brøkdel heraf. Derfor vil en løsning som Relumnia være langt billigere og samtidig af en langt bedre kvalitet end den hidtidige belysning, siger Jesper Tymm-Andersen.
Jesper Tymm-Andersen opsummerer således fordelene ved Relumnia:
- For det første, at løsningen kan eftermonteres i eksisterende armaturer uden problemer. Den giver over til 30 procent energibesparelse i forhold til den hidtidige lyskilde og samtidig lyser den bedre og kraftigere – op til 88 lm/W. Dertil kommer, at farvegengivelsen er dobbelt så god i forhold til tidligere. Endelig har løsningen en tilbagebetalingstid på blot 4 – 10.000 lystimer, fremhæver Jesper Tymm-Andersen.